Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/63-liaisons-dangereuses-sjunger-om-barn-47/

På Stan-bloggen

#63: Liaisons Dangereuses sjunger om barn

Kärnvapen nämndes i hundratals låtar på åttiotalet. Här är min favorit. En ettrig, monoton synthit med den kortlivade, bortglömda men ack så briljanta trion Liaisons Dangereuses. Redaktören för ett franskt syntfanzine, som jag brukade skriva för, spelade in två av gruppens låtar på ett blandband till mig för femton år sedan. Det är den enda kassett som jag har spelat sönder.

Liaisons Dangereuses har till viss del återupptäckts på nollnolltalet, men inte så mycket som de förtjänar. Märkligt nog nämns de i första hand av folk som gillar house och techno, mer sällan av fans till grupperna ur vilka Liaisons Dangereuses uppstod. Beate Bartel hade ett förflutet i industripionjärerna Einstürzende Neubauten. Chrislo Haas hjälpte till att bilda det ångande brutaldiscobandet DAF. Tillsammans med vokalisten Krishna Goineau, som spottade ur sig förvirrad poesi på franska, spanska, tyska och engelska, gjorde de ett enda, självbetitlat album som mixades av den tyske studiogurun Conny Plank.

Här uppträder Liaisons Dangereuses i Düsseldorf 1982. Krishna Goineau rör sig som en spastisk matador medan han sjunger "Los niños del parque", en låt som blev en undergroundhit både i Europa och USA. Basgången hör till det mest energiska som någonsin pulserat ur en synthesizer. Och texten blandar på ett snyggt sätt apokalyptiska och naivistiska fantasier:

Barnen i parken har det väldigt bra
De går promenader och håller handen
Drömmer om godis för kyssar och pengar
Barnen i parken är inte oskuldsfulla
De röker och leker med vätebomber

Beate Bartel ser perfekt syntig ut med sin blonda lugg. Hon är den enda i bandet som fortfarande ägnar sig åt musik. Chrislo Haas dog av en hjärtattack 2004. Krishna Goineau bor sedan många år på Guadeloupe där han målar tavlor och gör hennatatueringar.