Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/70-marilyn-manson-trent-reznor-sluter-fred-40/

På Stan-bloggen

# 70: Marilyn Manson & Trent Reznor sluter fred

I början av nittiotalet försökte Brian Warner, senare känd som Marilyn Manson, göra karriär som rockjournalist. Han jobbade för en gratistidning i Fort Lauderdale och drygade ut de låga arvodena genom att skriva pressreleaser om Yngwie Malmsteen. Brian gjorde även intervjuer med artister som Debbie Harry, Red Hot Chili Peppers, Malcolm McLaren och Nine Inch Nails. Frontfiguren i det sistnämnda bandet, Trent Reznor, blev så småningom Mansons mentor. Han hjälpte till att producera de två första albumen och gav ut dem på sin etikett Nothing.

Trent Reznor deltog också i de apokalyptiska grisfester som Manson och hans kamrater ställde till med under sina första turnéer. Några av dem finns utförligt beskrivna i självbiografin "The long hard road out of hell".
I takt med att Mansons berömmelse växte, medan Reznor hade stora problem att skriva en uppföljare till sitt mästerverk "The downward spiral", blev relationen mellan dem allt frostigare. Till slut bröt de med varandra och Trent skrev "Starfuckers Inc" om lärjungen som inte längre visade honom tillbörlig respekt. Låten handlade även om Courtney Love (som påstod att hon haft ett förhållande med Trent och sammanfattade det med orden: "Nine Inch Nails, huh? More like Three Inch Nails"). Men det rådde ingen tvekan om att Reznor syftade på Manson när han sjöng om en "shallow little bitch".

Den 9 maj 2000 uppträdde Nine Inch Nails på Madison Square Garden i New York. När de kommit fram till breaket i "Starfuckers Inc", där Reznor sjunger "you’re so vain, I bet you think this song is about you", stapplade Marilyn Manson plötsligt in på scen. Han tog hand om den sista refrängen och sjöng sedan sin låt "The beautiful people" kompad av Nine Inch Nails. När han lade en arm om Trent trodde många att de blivit vänner igen, men försoningen var kortvarig.

- Det finns något giftigt hos honom som inte är nyttigt för mig att vara i närheten av, sa Trent Reznor fem år senare.