Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/71-roky-erickson-sjunger-om-vampyrer-39/

På Stan-bloggen

# 71: Roky Erickson sjunger om vampyrer

1980 skickade NME sin mest kände reporter Nick Kent för att intervjua den amerikanske rockartisten Roky Erickson, som tillbringat flera år på mentalsjukhus. Nick Kent frågade hur det gick till när Roky började spela gitarr.

- Ja... Öh...jag spelade inte gitarr först. Jag spelade piano först, svarade Roky.

- Och vilken typ av musik spelade du på pianot? Blev du klassiskt skolad eller försökte du spela som exempelvis Little Richard?

- ...(lång paus)... Nääää, jag spelade inte som Little Richard, sa Roky. Jag spelade genom att stoppa rakblad mellan tangenterna så att nästa person som satte sig vid pianot...du vet, fick fingrarna sönderskurna.

Liknande uttalanden byggde myten om Roky Erickson. På sextiotalet hade han varit en psykedelisk pionjär i Texasbandet The 13th Floor Elevators. Men i slutet av decenniet gick han in i ett kompakt mörker av droger och psykisk sjukdom. Hans djupt religiösa mor tog hand om honom och hennes bibliska berättelser letade sig in i hans fantasier. Han började sjunga om demoner, onda andar och Lucifer - en exorcistisk Texasblues som inspirerade massor av yngre artister.

I den här liveupptagningen från 1984 sjunger Roky Erickson "Night of the vampire", en vemodig låt som senare tolkats på mer brutalt vis av Entombed. Han är i dåligt skick. En sorglig leksakskrona sitter på hans huvud. Men hans röst håller fortfarande.

Så småningom släppte vampyrerna och demonerna sitt grepp om Roky Erickson. Dokumentärfilmen "Youre gonna miss me" visar hur Rokys lillebror lyckas få vårdnaden om honom och ser till att han klipper sig, tvättar sig och börjar äta psykofarmaka (något som deras mor vägrat). Sedan gör Roky en av nollnolltalets mest oväntade och bejublade comebacker.