Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/72-akon-bestraffar-ett-barn-38/

På Stan-bloggen

# 72: Akon bestraffar ett barn

I rockögonblick #73 kastades ett barn upp på scenen. Nu är det dags att kasta barn ner från scenen. Det är den 3 juni 2007 och R&B-sångaren Akon, eller Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam som han egentligen heter, uppträder på radiostationen WSPK:s festival i staden Fishkill norr om New York. Mellan två låtar berättar han lite om sitt afrikanska ursprung, hur han emigrerade från Senegal och lyckades bli nollnolltalets mest pålitlige leverantör av smetiga refränger i raplåtar. "När jag först kom till det här landet förstod jag inte kulturen," säger han och i samma ögonblick dristar sig någon i publiken att kasta en plastbit som träffar stjärnan i huvudet.

Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam blir arg. Han ber fansen att peka ut den skyldige och sedan bussar han sina vakter på vederbörande och säger: "Du gjorde ett stort misstag." Publiken buar när de ser pojken som föses upp på scen - men buropen övergår i jubel när idolen sliter av sitt linne och visar musklerna. Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam lyfter upp pojken på starka armar och kastar ut honom i publiken. Pojken flyger som en vante och landar på en flicka som får hjärnskakning.

Det må vara både taskigt och korkat att utsätta sin publik för ofrivillig stagediving. Men budskapet gick fram: man muckar inte med Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam ostraffat.