Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/04/04/40-napalm-death-fattar-sig-kort-99/

PÅ STAN-BLOGGEN

#40. Napalm Death fattar sig kort

Buddhismen säger att allt liv genomsyras av lidande: ”Du lider. Men varför?” Det extrema metalbandet Napalm Death undrar samma sak i ”You suffer”, en låt som med sina 1,3 sekunder utsetts till världens kortaste i Guinness rekordbok. Enligt buddhismen kan vi bara upphäva lidandet om vi genom meditation släcker vår törst efter sinnesnjutningar. Napalm Death rekommenderar i stället anarki, distade gitarrer och kamp mot orättvisor. Många av deras låtar känns nihilistiska men i ”You suffer” lyckas de vända illamåendet till något positivt. ”You suffer! But why?” Ja, varför lider vi egentligen? Behöver vi göra det? Den ultrakorta låten får oss att konfrontera lidandet, ifrågasätta det och utplåna det med en elektrisk explosion.

Napalm Death är mest kända för att ha skapat den sällsynt brutala genren ”grindcore”. De bildades i Birmingham i början av åttiotalet och har genom åren haft sammanlagt tjugoen medlemmar i olika sättningar. När de framförde ”You suffer” i BBC-programmet ”Arena heavy metal special” 1989 var Lee Dorian sångare. Det är lätt att missa budskapet i låten eftersom han inte artikulerar speciellt väl. Lyckligtvis har signaturen Possessedbysatan varit snäll nog att texta detta Youtubeklipp. Han eller hon har även textat den betydligt längre låten ”Scum” från samma konsert där Lee Dorian ger en mer negativ bild av tillvaron: ”Hide behind the TV. Hide behind life. You should be living but you only survive.”

Lee Dorian tröttnade så småningom på det snabba manglet och började i stället att göra så långsam metal som möjligt i gruppen Cathedral. Men i det här klippet visade han, med all önskvärd tydlighet, att underbart är kort.