Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/04/04/krogkommissionen-ligger-i-la-113/

PÅ STAN-BLOGGEN

Krogkommissionen ligger i lä

Läste en fin artikel i det som kommit att kallas "Free"-numret av WIRED, då tidningens chefredaktör Chris Anderson avtäckte stommen till sin kommande bok "Free" på omslaget och elva sidor. Men det tänkte inte jag skriva om (bara att jag ser fram emot när man får gratis bilar låsta till olika oljebolag).

Det är nämligen "Put to the test" jag vill uppmärksamma, en artikel om amerikanska tidningen Consumer Reports som ges ut av Consumer Union. Det är en slags Råd & Rön med väldigt mycket högre budget. 2006 testade deras 94 medarbetare – jag tänker mig en armé av Sverker Olofssons på steroider - hela 3377 produkter. Bara kostnaden för biltesterna blev nästan tre miljoner dollar.

På stan gör också tester. Krogkommissionen som gör restaurangtester i tidningen och på sajten har följande regelverk: Restaurangen testas anonymt av minst fyra personer som alla äter minst tre rätter. Testet görs minst en månad efter att krogen öppnat.

Consumer Reports testar förstås också anonymt. Men det kan vara besvärligt att inte förklara varför man köper fem diskmaskiner av olika märken vid samma tillfälle, berättar pseudonymen Jon i texten. Värst blev det när Jon skulle köpa nio pints Ben & Jerry’s vaniljglass – utrustad med handskar, en frysbox med kolsyreis och ficklampa (för att säkerställa att alla förpackningar kom från samma produktionsserie). Ett butiksbiträde frågade argt vad han höll på med, som staplade en massa vaniljglass vid frysdisken. Jon körde sitt bästa knep:

”So I go into my Rain Man routine. ’Count the vanilla, count the vanilla, gotta count the vanilla’. Eventually, the stocker just gives up and walks away. And I get my ice cream”.

Consumer Reports testare synkar sina smaklökar när de ska bedöma. Så de biter på varsitt mynt för att definiera metallsmak, äter fast vegetabiliskt fett av märket Crisco för att definiera det feta och tuggar på stearinljus för att komma åt vaxkänslan.

Kanske något för Krogkommissionen att ta efter?

 

/S