Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/05/02/32-alice-cooper-kastar-kyckling-218/

PÅ STAN-BLOGGEN

#32. Alice Cooper kastar kyckling

På rocklistor av den här typen nämns ofta kvällen då Ozzy Osbourne bet huvudet av en fladdermus. Men hela tretton år före den incidenten gick en annan av mörkrets furstar, Alice Cooper, en match mot en höna när han uppträdde i Toronto. Det ögonblicket filmades dessutom.

Alice Cooper hade fortfarande inte blivit soloartist utan var namnet på ett tämligen okänt band från Detroit som lyckats få kontrakt med Frank Zappas skivbolag Straight Records. I september 1969, en månad efter att debutalbumet ”Pretties for you” släpptes, uppträdde gruppen på utomhuskonserten Toronto Rock’n’roll Revival. De brukade riva sönder dunkuddar på scen, som billig pyroteknik, och den här gången såg medlemmarna hur något stort och vitt rörde sig bland fjädrarna. En omtänksam beundrare hade langat upp en höna på scen.

- Jag tog upp den. Jag är från Detroit så jag trodde att höns kan flyga, berättar Alice Cooper i det här klippet från BBC-serien ”Dancing in the street” (som fortfarande inte har släppts på dvd).

Alice Cooper kastade iväg hönan i tron att den skulle flaxa hem till sin bondgård. I stället landade den i publiken som slet det stackars fjäderfäet i stycken. En tidning skrev att Alice Cooper hade bitit huvudet av hönan och druckit dess blod. ”Vad du än gör, berätta inte för någon att du inte gjorde det”, sa Frank Zappa när han ringde upp sin protegé några dagar senare.

Lägg märke till Alice Coopers tjusiga makeup. De svarta solstrålarna runt ögonen kopierades tjugofem år senare av Hank von Helvete i det norska dödspunkbandet Turbonegro.