Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/05/04/lilla-rss-skolan-243/

På Stan-bloggen

Lilla RSS-skolan

En av de bästa grejerna med nya På stan-bloggen är att man kan välja exakt vad man vill läsa. I högerspalten kan du kryssa i olika skribenter eller ämnen och få upp det senaste från dina favoriter.

Ännu enklare blir det om man har en RSS-läsare, ett program som samlar ihop inlägg från dina favoritbloggar. Då kan du få dina val skickade dit utan att ens behöva gå in på På stan-sajten för att kolla om det kommit något nytt. För tekniknördar är det här vardagsmat sedan många år tillbaka men nu har det blivit så enkelt att även vi som inte går på KTH kan använda det.

 


5 olika sätt att prenumerera på RSS-feeds

Det finns en mängd olika sätt att få ordning på bloggar - här presenteras ett urval av dem.

Google Reader
Alla som har ett Gmail-konto har också tillgång till deras bloggläsare Google Reader, du hittar den i menyraden längst upp på Gmail-sidan.
www.google.com/reader

Mozilla Firefox
Påstan.nu-besökarnas vanligaste browser kan också hantera RSS-flöden genom något som Firefox kallar ”Aktiva bokmärken”. Du klickar på länken till flödet och sparar det som ett bokmärke, när något nytt händer på bloggen uppdateras också bokmärket.
Firefox laddas ner gratis här.

Internet Explorer 7
I IE7 sparas RSS-flöden i kategorin ”Feeds” på Favoriter-menyn. I inställningarna kan du sedan ställa in om det ska pipa till när det kommit ett nytt inlägg.
Internet Explorer 7 laddas ner gratis här.

FeedReader
Feedreader är ett gratisprogram speciellt för att samla olika RSS-flöden. Inläggen kommer upp i programmet ungefär som om det vore ny epost.
https://www.feedreader.com/

Outlook 2007 för Vista
Har man Microsofts senaste Office-paket får man också epostklienten Outlook 2007. I programmet kan man prenumenera på bloggar direkt till epostklienten.
Testa Outlook 2007 här.

 


Några exempel på RSS-flöden från På stan-bloggen
När du väl bestämt dig för vilken RSS-läsare du vill använda så kan du välja flöden genom att klicka i de ämnen du är intresserad av i högerspalten och sedan klicka på RSS-länken "Mina val" längst ner i högerspalten. Här är några exempel:

Dagens Rocky

Fredrik Strages Youtubiana

Bengt Ohlssons krönikor

Allt om musik, klubbar och konserter