Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-26 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/05/13/strage-svarar-273/

På Stan-bloggen

Strage svarar

Wow!
Tielman Brothers var ju hur häftiga som helst, hur kommer det sig att man aldrig hört talas om dom förut, eller "indo-rock" överhuvudtaget? Blir ju onekligen intresserad av Nederländernas rock/pop-historia, man kan ju
annars bara den svenska och anglo-amerikanska.
/Frasse

SVAR: Det bästa som Nederländerna gett musikvärlden förutom Tielman Brothers är den slagborrshårda technosubgenren ”gabber”.

Hej!
Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser det här klippet från 1990 med Judas Priest-sångaren Rob Halford i domstolsförhör:
https://youtube.com/watch?v=wgKFJisceOw

En obehaglig och samtidigt sjukt fascinerande inblick i amerikansk moralpanik och "vi ska stämma er"-kultur. Judas Priest drogs 1990 inför rätta, anklagade för dolda budskap i låten (covern) "Better by you, better than me" från 1978. Två amerikanska unga killar begick självmord efter att ha hört uppmaningen "Do it! Do it!" i låten och föräldrarna skyllde allt på Judas Priest. I videoklippet sjunger Halford a cappella för att bevisa att det "dolda budskapet" i själva verket är hans sång- och utandningsteknik. Priest vann rättegången, needless to say.
Annars slår ju inget hur Halford fick en hel värld av intet ont anande hårdrockskillar att klä sig i läder och nitar och kedjor från topp till tå, som vore de stigna rakt ur någon suspekt gayklubb. https://www.youtube.com/watch?v=cj3gLCx4I24
Här kan man snacka om "subliminal message"! Haha. Legendariskt!!
/Jossan

SVAR: Tack, Jossan! Själv tycker jag att dokumentären ”Heavy metal parking lot” är en oslagbar skildring av fenomenet Judas Priest. Den spelades in på en parkeringsplats utanför en Priestkonsert i Maryland 1986. Fansen är riktiga partydjur. Särskilt den här lyckligt ovetande metalbruden som på frågan vad hon skulle göra om hon fick träffa Rob Halford svarar: “I’d jump his bones!”
https://www.youtube.com/watch?v=yyN-OAHC4TY&feature=related
Stor humor!

Hej.
https://www.youtube.com/watch?v=GGKiRoefw_k
/M

SVAR: Ebbot Lundberg från Soundtrack Of Our Lives landar på Ullevi i helikopter, före en fotbollsmatch mellan IFK och Gais. Han lyckas inte göra ett lika stort underverk med ”Du gamla du fria” som Marvin Gaye gjorde med ”The star spangled banner” (#47). Men det är pinsamt av sportkommentatorerna att referera till en av Sveriges främsta rockikoner som ”Ebbot Lundgren”.

Hej Fredrik!
Vill först och främst tacka för en fantastisk lista!
Tack vare din lista, lär jag mig att jag egentligen inte kan ett skit om musik. Trots en del vänners ivriga påpekanden om mina breda kunskaper inom ämnet. Men som en vis man en gång sa (troligtvis robinson-robban) Varje ny insikt gör mig medveten om att jag inte kan någonting!
Skulle vilja tipsa om två fantastiska klipp från ikonen och medlemmen av bandet "The Velvet underground" - Nico. Den här låten är väl en av deras mer kända, och tillhör en av mina personliga favoriter. Men kanske ännu mer nu sen jag såg dom här klippen. Märk i det första klippet, den bitska blicken hon ger Lou Reed i slutet på sista refrängen då hon sackar i tempot, men trots det tittar på Lou som om han är en idiot. Underbart!
1.
https://www.youtube.com/watch?v=FjjDmX9Tkss
å 2...
https://www.youtube.com/watch?v=GgbxLxrr9jI

Stay gold
Molle

SVAR: Tack för fina Nico-klipp, Molle! Fröken Päffgren hör till mina favoriter och kommer garanterat att dyka upp på listan snart. I sommar är det dessutom tjugo år sedan hon dog i den där märkliga cykelolyckan på Ibiza. Ditt första klipp verkar komma från Velvet Undergrounds återförening på Le Bataclan i Paris 1972. Det andra är från åttiotalet och fruktansvärt obehagligt. Om du vill läsa en fascinerande bok om Nicos sista turnéer rekommenderar jag varmt ”Songs they never play on the radio” av hennes pianist James Young.

Tjena!
Vet inte hur mycket rock det här klippet är men det är väldigt underhållande. Långt innan Ricky Gervais slog igenom som manusförfattare och skådespelare i The Office sysslade han med en mängd olika saker, inklusive en kort period på 80-talet som popstjärna i new romantic duon Seona Dancing. Dessvärre var framgångarna måttliga och gruppen lades ner. En av deras låtar ska dock ha blivit en stor i hit i Filippinerna flera år senare.
https://youtube.com/watch?v=6G9uGPQsVNk
Tack för en underhållande lista!
/F

SVAR: Tack själv. Ricky Gervais är betydligt snyggare i det klippet än när han sjöng ”Free love on the freelove freeway”. Förutom musikkarriären i Seona Dancing var han också, under en kort tid, manager för Suede. De tyckte att han var den absolut sämsta manager de någonsin träffat. Han var måttligt intresserad av Suedes musik utan tjatade mest om att han själv skulle göra comeback och bli ”nittiotalets David Bowie”.
https://www.youtube.com/watch?v=9JitDWQI9qc

Påverka listan! Ställ frågor, kritisera listan eller tipsa om dina favoritklipp.