Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På Stan-bloggen

Privatiseringen fortsätter

Privatiseringen av Stockholms alla parklekar och öppna förskolor (se veckans barnsida i På Stan) har väckt många undrande reaktioner. Varifrån ska vinsten tas? Neddragningar av personalen? Minskade öppettider? Utförsäljning av trehjulingar, kaniner och minigrisar?

Till och med en del privatiseringsivrare verkar tycka att idén är märklig.
”Jag är visserligen för privatisering, men detta är absurt”, mejlar en läsare och bidrar med ett ytterligare ett tips: ”Jag tycker att stans utfodring utav fåglarna vid strömmen också ska privatiseras…”

Som jag skriver i veckans På Stan har Södermalms moderatstyrda stadsdelsnämnd inte ens varit trogen sin ideologi, eftersom de satte den fria konkurrensen ur spel. Personalen på parklekarna och de öppna förskolorna skulle inte få lägga egna anbud vid upphandlingen. Nu har nämnden i alla fall backat på den punkten. På det senaste nämndmötet beslutades att personalen får lägga eget regianbud vid upphandlingen. Men privatiseringarna fortsätter som planerat.