Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/06/06/agg-agg-agg-379/

PÅ STAN-BLOGGEN

Ägg, ägg, ägg

I veckans Hej konsument svarade Victoria Bergsman "ägg" på frågan favoritråvara. På grund av platsbrist kom det inte med i tidningen. Men hon har så rätt! Ägg är så himla gott. Det kan användas till så himla mycket. Även saker man som simpel äggkokande/stekande/pannkaksvispande/omelettrörande/bakande ung kvinna kan förstå, inser man när man läser Lisa Förare-Winbladhs ägghajp på proffsmatsajten Taffel. Det här receptet till exempel, på "45-minutersägg", det är så högt över mitt huvud. Som även exploderar någonstans vid "sätt i ånginsatsen". Har en enklare önskan. Varför serverar inte fler kaféer, eller förresten, något kafé, jag kan inte komma på ett enda, äggmackor, utan leverpastej. Det är så enkelt och så gott! Gör så här: smör, hårdkokt skivat ägg, avokado, salt, svartpeppar. Success!

Det finns förresten en fin hyllningsdikt till ägg i Ulf Karl Olov Nilssons "Synopsis" från i fjol. Där lär man sig bland annat vilka näringsämnen, vitaminer och mineraler som ägget innehåller. Tyvärr har jag glömt det nu. Kan dela med mig av den här sökningen i stället, det är poetiskt i sig:

Ett fågeläggs beståndsdelar:

1. kalkskal
2. yttre skalhinna
3. inre skalhinna
4. äggsnodd
5. tunn vita
6. tjock vita
7. gulmembran
8. Latebra, primärgula
9. groddskiva inklusive påse
10. mörk gula
11. ljus gula
12. tunn vita
13. äggsnodd
14. luftblåsa som bildas mellan skalmembranen
15. Kutikula (Skyddande hinna över skalet)

Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix, Leif R Jansso/Scanpix