Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/02/17/kolonialvaror-1359/

På Stan-bloggen

Kolonialvaror?

Jag använder ordet kolonial.

Jag gillar nämligen att dricka te på Chaikhana i Gamla stan. Jag uppskattar deras koloniala stämning. Får man säga så eller framställer man sig själv som hyfsat konservativ då? Får man intrycket av att jag tycker om att invadera afrikanska länder? Att jag anser slaveriet vara en bra grej?

Jag vet inte.

Men jag vet att Chaikhana är bra. De har svindyrt te, en kopp kostar runt femtio kronor (minst!). Men om man tar en Afternoon Tea så kommer man undan under två hundra spänn. Man får scones, mackor och en tårtbit. Då ingår också fin service av män i klanderfria, stärkta, vita uniformer (just den beskrivningen låter i detta sammanhang inte helt bra).

Dessutom uppskattar jag alltså deras koloniala stämning. Är jag ond?