Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/02/26/kunskaperna-som-skrammer-mig-1403/

På Stan-bloggen

Kunskaperna som skrämmer mig

Jag besitter kunskaper inom två områden som jag inte bör besitta kunskaper inom. Alltså, jag har inget skäl för detta.

Jag inser, efter påpekanden, att jag faktiskt kan väldigt mycket om Europas olika kungahus. Vem är gift med vem och så vidare. Det har framkommit i TP-sammanhang men också helt apropå ingenting och jag inser att mina vänner har rätt: jag sitter på konstigt mycket info om konungatroner i västvärlden. Varför?

Jag kan också rabbla och identifiera väldigt många hundraser. Detta trots att jag aldrig haft en hund och dessutom inte är lika förtjust i dem som i katter. Varför vet jag då skillnaden på tre olika terrierraser?

Men här är det knasigaste. Textrader. Jag kan rabbla låttexter som prästen rabblar bibelcitat. Jag vet inte, de bara fastnar. I lördags insåg jag att jag mindes "Jag har en dröm" från 1986. Därför är jag lite rädd för schlagerfestivalen på lördag. Allt kommer fastna. Finns det något som heter fotografiskt låttextminne? Jag lider av det.

För grejen är: för all onödig kunskap som går in i hjärnan måste ju någon viktig kunskap trängas ut. Eller? Mina kunskaper skrämmer mig.