Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/07/10/alskade-skurk-1894/

På Stan-bloggen

Älskade skurk!

Nya Harry Potter filmen. Bästa hittills. Mörkare, snyggare, roligare. Ja, just det - roligare.

Alan Rickman i skurkroller är alltid en fröjd att se (Die Hard, Robin Hood) och inte för att Snape är i närheten av Hans Grüber men visst myser man när han väser fram sina slöa sarkasmer utan en min. Man vill klappa händerna. 

Gillar också att Draco är mer goth/brat än någonsin och därför lättare att ogilla. Blond backslick och svart polo. Svart polo! Han borde varit lite snyggare bara. Bra skurkar har ofta något attraktivt över sig. Utseendemässigt, alltså. I regel klär de sig bättre än "de goda" som i nio fall av tio kör nutidshippie eller bara slashas rent generellt. Svart polo! Herregud.Där Ron springer omkring i för stor cosbytröja och Hermoine som egentligen är en beauty queen draperar sig i bylsiga, grå koftor. Varför? Där den onda sidan har eleganta, svarta capes och vackert blek hy (Helena Bonham-Carter som Bellatrix Lestrange borde vara en goth-pinup) slafsar Dubledore omkring med en snodd och indianpärla i skägget. Skägget! Säg den svarta magiker som ens tänker tanken på Gustav Vasa-skägg. 

Beträffande Harry och hans gäng så kan man ju konstatera att sex filmer knappast gjort dem till bättre skådespelare. De har det bara inte i sig. Men hey, det är okej för mig. Och att Harry i ett par scener visar sin komiska talang (den syntes bra i Extras) är något tidigare filmer borde utnyttjat bättre. AP Photo/Peter Kramer