Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/07/31/parkteaterns-hemlighet-1962/

På Stan-bloggen

Parkteaterns hemlighet

 

I klippet ovan bevittnar DN:s webbteveteam premiären för Cirkus Cirkör-pjäsen "Rökt" i Tantolunden. Det blir publiksuccé, så klart. "Fem gånger fler ser varje Parkteaterföreställning än Stadsteaterns inomhusuppsättningar", rapporteras det. Och hur är detta möjligt?

"Hemligheten ligger i repertoaren", föreslår konstnärliga ledaren Kajsa Giertz. Och vidare: "Parkteatern är populär för att den inte är instängd mellan fyra väggar", för att alla "får plats" utomhus. Teaterbesökarna i klippet verkar vara inne på liknande tankegångar.

Själv tror jag förstås - jag såg också vuxencirkusen i Tantolunden - att Parkteatern gör succé för att den är gratis. Punkt.

En så enkel förklaring kan givetvis inte komma ur munnen på en konstnärlig ledare. Det hade varit tjänstefel. Och lite ofint, kanske. Men egentligen spelar det ju ingen roll vad man skyller sitt besök på. Parkteatern är ett av folkhemsprojektets mest välartade kärleksbarn. Demokratiskt och folkbildande och helt enkelt "ägigt bra". Alltså: det finns ingen anledning att skämmas. Mer gratisgrejer åt folket!