Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På Stan-bloggen

Åsiktmaskinen vecka 44


Retrovaccin

I veckan rapporterade flera tidningar om en amerikansk hejaklacksledare som fått en neurologisk sjukdom efter att ha vaccinerat sig mot influensa. Medicinen fuckade upp hennes nerver så till den milda grad att hon numera bara kan gå baklänges. För dramatikens skull nämnde inga journalister att det gällde ett annat vaccin än det som skyddar mot svininfluensan. Åsiktsmaskinen misstänker att ett liknande nervuppfuckarvaccin redan har ordinerats i Stockholm. Alla trender – från Coco Chanel-hajp och gubbmode till nu rave och neogrunge – känns så retro att vi verkar gå baklänges jämt.


Vilse i city

Du hoppar in i en taxi vid Skanstull och ber att få åka till Fridhemsplan. Chauffören börjar genast knappa på sin gps. ”Det ligger på Kungsholmen”, säger du för att göra hans jobb lite lättare. ”Kungsholmen… Kungsholmen”, muttrar han fundersamt, som om du just har bett att få åka till Ougadougou. Efter ytterligare lite gps-knappande suckar chauffören djupt och erkänner att det är hans första dag på jobbet. Du grips av medlidande och guidar honom hela vägen fram. Förr i tiden gick de flesta taxichaufförer kurser i Stockholmsgeografi. Taxi 020 tycks ha rationaliserat bort den utbildningen.


Böldmode

Bland denimnördar är det sedan länge populärt att inte tvätta sina jeans. Intresset för dålig hygien fick ett uppsving när Örjan Andersson, grundare av Cheap Monday, nyligen avslöjade att han för några år sedan struntade i att tvätta jeansen så länge att smutsen gav honom variga bölder. Dålig hygien känns egendomligt fräscht när mainstreammodet är så slätrakat, limedoftande, blommigt och mördande trist. Låt oss hoppas att den leriga och toviga crustpunken snart får en renässans.