Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-15 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/12/04/asiktsmaskinen-vecka-49-2356/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen vecka 49


Tomtepost
Sedan förra veckan finns röda lådor på Centralen och Medborgarplatsen där barn som inte vet bättre kan lämna sina brev till tomten. Att posten satsar pengar på det känns extra idiotiskt när man just plockat bort 527 brevlådor i Stockholm. Tomten existerar som bekant inte. Det gör däremot alla stackars nollåttor som tvingas gå längre för att lägga på sina brev. Grattis, posten. Vad sägs om att fixa speciella brevlådor även för Jesus och Kalle Anka?


Tokhandel
Du går in på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan för att köpa en bok. Så fort du kommer in ser du två unga män som säljer datorer. Först tror du att du tagit fel dörr och gått in i elektronikaffären runt hörnet, men efter ett par sekunder inser du att Akademibokhandeln har öppnat en datoravdelning. När samma butik började sälja tidningar och dvd:er gnällde en del kunder på att bokhandelskänslan försvann. Det gjorde den inte. Men att leka elektronikbutik är förödande för den litterära feeling som Sveriges främsta bokhandel borde sträva efter. När vi går in i en bokhandel vill vi se travar av böcker, en labyrint av bokhyllor och Martina Lowden hopsjunken i en sliten fåtölj med ”Ulysses” i knäet. Vi vill inte se ett par Sibamiffon som babblar om internminnen och mobila nätverk.
 


Schlagerdöd
Är det för tidigt att gnälla på Melodifestivalen? Någon måste fördöma SVT:s ihärdiga försök att döda den svenska hiphopscenen. Varje år medverkar en inkvoterad hiphoppare med tidernas sämsta låt. ”Jaha, svensk hiphop suger fortfarande åsnepung”, tänker tittarna. Det spelar ingen roll att rapparen Dogge Doggelito är en legend (eller brukade vara det). En låt med titeln ”Hippare hoppare” ger oss migrän långt innan vi hört den.

Åsiktsmaskinen är På stans en­väldiga smakdomare. Vad tycker du att vi ska processa nästa vecka? Mejla redaktionen@pastan.nu.