Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/12/13/redo-att-do-2401/

På Stan-bloggen

Redo att dö

I fjol medverkade 25-årige Raymond Martinez i hiphopfrågesporten ”Hoodfab” på MTV. Martinez lyckades vinna över Kanye West, som deltog i samma tävling, trots att han inte kände igen A Tribe Called Quests ”I left my wallet in El Segundo”. Däremot mindes Martinez alla rappare som medverkar i DJ Khaleds låt ”We takin’ over” (Akon, TI, Rick Ross, Fat Joe, Birdman och Lil Wayne). Som pris fick han ett paket tubsockor och ett presentkort till sneakerkedjan Footlocker.

Raymond Martinez inledde också en rapkarriär under namnet Ready. Han sålde sina hembrända mixtejper på Times Square i New York. När det gick trögt frågade han turister vad de hette, skrev deras namn på skivomslagen och krävde därefter tio dollar eftersom han inte kunde sälja cd:n till någon annan. I torsdags morse informerades polisen om hans tveksamma försäljningsmetoder. När de skulle gripa Raymond ”Ready” Martinez drog han, enligt New York Post, fram en kulspruta och öppnade eld. Som hiphopare var han naturligtvis tvungen att hålla vapnet sidledes – som gangsterrappare brukar göra – vilket fick magasinet att haka upp sig. Martinez lyckades bara avfyra två skott (som träffade en souvenirbutik och en bil) innan poliserna fyllde honom med bly.

Att skjuta sidledes ser coolt och nonchalant ut på film. Det har varit populärt sedan den stilbildande gettorullen ”Menace II Society”. Men det är en dålig idé i verkligheten. Risken för att vapnet ska krångla ökar dramatiskt och det går inte att sikta. Om inte Raymond ”Ready” Martinez varit så mån om sin hiphopimage skulle han ha kunnat ställa till med ett blodbad på Times Square. Han hade 27 skott kvar i magasinet när han dog. På en av skivorna som Ready sålde rappade han: ”If they call the cops then I’m aiming at the sergeant /…/And sure that fucking pig will get it the hardest.”

Den cyniske hiphopbloggaren Byron Crawford skriver i en kommentar att polisen gärna får rensa upp bland lodisar som säljer dåliga mixtejper: ”Vanligtvis skulle jag ifrågasätta om den här killen verkligen sköt mot polisen, eller om poliserna bara placerade ett vapen i hans hand och sköt ett par skott. But fuck that shit! These cd peddlers are a pain in the ass.”