Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2009/12/16/bara-80-goteborg-i-ar-2404/

På Stan-bloggen

Bara 80% Göteborg i år

Härom dagen publicerade nättidningen Pitchfork sin årliga lista över det gångna årets 100 bästa låtar. Traditionen bjuder att en hel del av de låtarna brukar vara svenska eftersom Pitchfork älskar musik som är trolsk, pastellfärgad, fluffig, bräcklig och magisk, och det är ju såna vi svenskar är. En nation av baleariska skogstroll insvepta i dimma.

Det var år 2006 som Pitchfork började lista 100 låtar i stället för 50 singlar som tidigare. 2006 var också något av all time high vad gäller den svenska listrepresentationen: två Knife-låtar, Peter, Bjorn and Johns vissellåt, Kleerup och till och med Christian Falk. Ett storslaget år. Men det var också det senaste (sista?) året då svensk musik som inte kom från Göteborg var i majoritet – sedan dess har den svenska västkusten stärkt sitt grepp om det alternativa USA.

I år listades fem svenska låtar: det var jj, Tough Alliance, två Fever Ray-låtar och så Frida Hyvönen som ensam representant för icke-Göteborg. I diagramform ser utfallet för de fyra senaste åren ut så här.

ANTAL SVENSKA LÅTAR PÅ LISTAN:

VARAV FRÅN GÖTEBORG: