Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/07/13/asiktsmaskinen-vecka-27-2901/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen vecka 27

Politik- och medieförakt, någon?
Stockholms tyckmyckna opinionselit vänder åter från Almedalsfronten i helgen. Politruks­veriges medeltida Ibizaparty är äntligen slut. Baksmällan är brutal också för resten av befolkningen som inte hinkat mut-rosé och grovhånglat över parti- och de redaktionella gränserna. Som vanligt har vi lärt oss nada från de faktafyllda seminarierna, men väl en strid ström krigsrubriker om pajkastning, ett avhoppat minister-bockskägg, samt Schymans KLF-inspirerade sedel-BBQ. Och ett odödligt Kinky-Fredrik (Federley)-­citat: ”Kvotering är som onani. Det är skönt en stund, men leder ingen vart.” Åsiktsmaskinen säger samma sak om hela Almedalsveckan.

 


Gotlandsfetischisterna anfaller
Åsiktsmaskinen har hört att man inte ska förstöra middagar med religion eller politik. Dessa ämnen är dock en fis i kontroversrymden jämfört med  tabuämnet Gotland. Gotlandskramarna kontrar ”Jag ääääälskaar Gotland” passivt-aggressivt medan de spänner sina frälsta ögon i Åsiktsmaskinen. Vi pratar om människor som alltid håller en kopp te med två händer, sexfantiserar om vitkalkade väggar, hatar maximalism, knarkar saffranspannkakor och kastar behån under sommaren. Fast mest pratar de om Gotland. Åsiktsmaskinen vill gärna köpa dem ett presentkort på underkläder samt en enkel biljett till Fårö.

 


Låt syndafloden komma

Det är bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete, brukar det heta. Visst, Åsiktsmaskinen är inte den som är den. Men så här års brukar vi få starka Travis Bickles-vibbar så fort vi närmar oss Stockholms tillfälliga sommar-soptippar – parker fulla med systemkassar, glasskärvor, aluminiumburkar, fimpar och jäsande rester av ”Fyra årstider”-pizzor: ”Detta är ingen park, det är en krigszon”, suckade en städare som förväntas sanera det som en gång gick under namnet Tantoparken. Vi säger som Travis Bickle: ”Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.” Ju förr, dess bättre.