Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/07/16/asiktsmaskinen-vecka-28-2907/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen vecka 28

Vilken tavla, politiker

Du befinner dig i en huvudstad någonstans i världen. Du vill hitta på något roligt på kvällen. Kanske en konsert, en klubb, någon spännande scenkonst. Du ser dig omkring och kollar in affischutbudet som sitter här och där. Nejvisst, nej, du befinner dig i Stockholm och måste därför söka upp reglementsenligt uppsatta affischtavlor. När du väl hittar en upplyser den om en poesiuppläsning med slaviska förkrigspoeter och en efterlysning av en bortsprungen katt. Detta i en stad som snart kommer att vara affischerad till oigenkännlighet av våra kära politiska partier.

Det omaka är det sköna

Eklektiskt är ett ord som brukar användas när man inte vågar säga rakt ut att någon har dålig smak som möblerar med en Le Corbusier-fåtölj bredvid en furusoffa från IKEA. Åsiktsmaskinen tycker det är dags att upphöja eklekticismen till trend. Detta efter att ha besökt konditoriet GMB i den lilla byn Carraia i Italien. Mitt i ett betongbetonat industriområde som skulle ge det svenska skönhetsrådet kronisk panikångest ligger denna oas. Till synes designad av Liberace, med sirliga speglar, persiska mattor under det moderna möblemanget i trädgården och vackra växter på draperade pidestaler. En osannolik kombination. Möjligen, men bara möjligen, fördunklades vårt estetiska sinne av alla fantastiska bakverk, lagom stora och supergoda ciabbatamackor och exemplariska espresso GMB serverade, men vi älskade det. Hur som helst, fler eklektiska ställen efterlyses i det trendängsliga Stockholm.

Oas blir öken igen

I tisdags invigdes ett utomhuskafé på Brunkebergstorg, denna bortglömda lilla tårtbit mitt i stan. Kulturhuset och kommunen har gjort gemensam sak och förutom fiket finns bokutlåning, måleri, pingis, båtracing i fontänen och en rad evenemang, som sagostunder, musikquiz, liveuppträdanden och poetry slam. Se där ett initativ som gör stan mer levande och som alla stadsdelar borde ha. Men när sommaren är slut tar också initiativet slut. Vad kan man göra för att stadskärnan ska leva året runt? Nu när den allmänna värnplikten är slut, kan vi inte införa en allmän cityplikt där alla, från kids till grå pantrar, på ett rullande schema får se till att göra Stockholm till Europas festligaste stad.