Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/07/16/strages-kronika-jay-z-lika-farlig-som-nar-han-var-ung-2905/

På Stan-bloggen

Strages krönika: Jay-Z lika farlig som när han var ung

Jay-Z gör ett enastående framträdande på Peace & Love-festivalen. 40 000 personer förenas i en härlig gemenskap. Tyvärr är det en illusion. I själva verket hjärntvättar Jay-Z folkmassan så att den ska bli mer foglig när en global diktatur upprättas – styrd av ett hemligt sällskap som dyrkar getdemonen Baphomet.

Jag blir medveten om detta efter att ha läst en webbkommentar till min konsertrecension. Signaturen Anna skriver: ”Jay-Z är en sådan uppenbar Illuminatidocka att jag inte är förvånad att han blir prisad i DN.” Illuminati var ursprungligen en orden som i upplysningens anda ville avskaffa kyrka och stat. Den bayerska regeringen förbjöd organisationen 1785 och sedan dess har konspirationsteoretiker hävdat att Illuminati i hemlighet styr världen. Sällskapet sägs bland annat ligga bakom franska revolutionen, ryska revolutionen, Kennedymordet och Lady Gaga.

Pratet om Illuminati kom länge mest från högerkristna amerikaner, men internet har spritt idéerna till konspirationsteoretiker med annan ideologisk hemvist. Illuminati beskrivs på olika håll som judisk, kapitalistisk, kommunistisk, fascistisk och satanisk. För allmänheten är organisationen mest känd från Dan Browns roman ”Änglar och demoner”. Illuminati nämndes redan på Jay-Z:s första album (i raden ”Illuminati want my mind, soul and my body” som samplades från en låt av rapparen Prodigy). På senare år har en lång rad bloggare presenterat teorin att Jay-Z sålde sin själ till Illuminati för att bli framgångsrik. I gengäld måste han hjälpa till att sprida dess förtäcka propaganda.

Jay-Z är långt från den enda artist som kontrolleras av organisationen. Lady Gaga, Black Eyed Peas och Rihanna är också marionetter – i alla fall enligt bloggaren The Vigilant Citizen som djupstuderar popvideor i jakt på ockulta symboler. Han upplyser oss om att facklan som Rihanna håller i videon till Jay-Z:s ”Run this town” är en hyllning till Lucifer (ljusbäraren), att djurhornen som flimrar förbi i ”On to the next one”-videon åkallar getdemonen Baphomet (som förknippas med flera hemliga ordnar) och att kläderna från Jay-Z:s märke Rocawear pryds av frimurarsymboler som pyramider och dödskallar.

Till skillnad från de flesta konspiratoriska bloggare är Vigilant Citizen välformulerad. Även om logiken haltar sugs man snabbt in i resonemangen. Jag inser varför Jay-Z ville att Peace & Love-publiken skulle forma pyramider med sina uppsträcka händer. Det var inte ett diamanttecken, som han sa, utan en Illuminatihälsning.

Frågan är dock vad en lika hemlig som mäktig organisation vinner på att en rappare gör reklam för den. Ingen tjänar mer på konspirationerna än Jay-Z själv. Plötsligt framstår han inte längre som en försoffad yuppie utan en mörkrets furste. Plötsligt är han lika farlig som när han var ung och sålde crack. Plötsligt har han något intressant att rappa om, som när han förnekar ockulta kopplingar i det nya Rick Ross-samarbetet ”Free mason”: ”Rumors of Lucifer/I don’t know who to trust/The whole world wants my demise/Turn the music up.”

Det bör dock påpekas, som Anna redan gjort i sin nätkommentar, att risken finns att DN också styrs av Illuminati. Du kan alltså inte vara säker på om syftet med den här texten är att upplysa eller hjärntvätta dig.