Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/07/23/asiktsmaskinen-vecka-29-2921/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen vecka 29

 

 

Inte på min bakgård
Fler spårvagnar och gondoler över Stockholm är att vänta. Nu ser vi också fram mot spårbussar och att de river Klarakvarteren för att bygga bostäder. Fast det där med gondolerna kommer aldrig att bli något. Konsulten som utreder bygget drömde om en bana mellan Solna station och Universitetet och fem sex stolpar skulle behöva resas i Nationalstadsparken. Då är det kört. Stockholms Nimbys (not on my back yard-personer) är för starka. Det räcker med att man reser en kotte i sanden på en badplats så, vips, är det en Nimby framme och markerar att han fått sin utsikt förstörd. Eller?

 

 Tager du denna ballad att älska?...
Att sommaren är högsäsong för bröllop är ingen nyhet. Ändå är man så illa förberedd för det lidande som man får utstå helg efter helg i kyrkbänken. En smula arvssynd och otrohetshot får man stå ut med i kristendomens tecken men varför man måste plågas med ständigt samma smördrypande ballader kan Åsiktsmaskinen inte förstå. ”Älska mig för den jag är för i dag är det bara du och jag” är inga originella kärleksdeklarationer. Efter Lisa Nilssons framförande av Kents ”Utan dina andetag” på kronprinsessans bröllop mördas även den av kusiner och tjejkompisar med luciakomplex under vigselakten. Åsiktsmaskinen hoppas på vidgade vyer inför nästa sommar.

 

Pridekapitalism
Du kommer att se extremt många regnbågsflaggor runt Nytorget under Pride. Nej, det är inte festivalen som har ynglat av sig utan företagarna i området som under rubriken ”Sofo goes homo” vill locka kunder. Det är väl okej. Åsiktsmaskinen tycker det är roligt att besökare på festivalen exempelvis kan tanka ”ekologisk” luft hos gummiverkstan, få rabatt på stickad Pridetröja hos garnaffären eller specialpris på piercing hos tatueraren.