Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/10/20/lat-den-ratte-komma-igen-3160/

På Stan-bloggen

Låt den rätte komma igen

En amerikansk remake av ”Låt den rätte komma in” lät som en utomordentligt dum idé. Särskilt när titeln ändrades från sexuellt ambivalenta ”Let the right one in” till tämligen nollställda ”Let me in”. Den amerikanske regissören Matt Reeves hade visserligen gjort den utmärkta monsterfilmen ”Cloverfield” men ansågs av de flesta ”Låt den rätte komma in”-fans inte vara värdig att göra en ny version av Tomas Alfredsons hyllade vampyrdrama.

Trots kaskader av näthat verkar Reeves ha gjort ett bra jobb. ”Let me in” hyllas av amerikanska kritiker. På sajten Metacritic, som räknar ut ett medelvärde av alla recensioner, har den en månad efter premiären genomsnittsbetyget 79 av 100 (att jämföra med ”Låt den rätte komma in” som har 82). Tyvärr tycks den amerikanska filmen ha baserats på det svenska originalet snarare än på John Ajvide Lindqvists roman (som är betydligt otäckare än Alfredsons film). Men författaren är nöjd och beskriver ”Let me in” som ”en mörk och våldsam kärlekshistoria, ett vackert stycke film och en respektfull tolkning av min roman vilket jag är tacksam för – igen.”

”Let me in” har också en överlägset snyggare affisch än sin förlaga. Konstigt nog saknar filmen fortfarande svenskt premiärdatum.