Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2010/10/22/benke-man-borde-val-bli-irriterad-av-sant-har-snomos-3163/

På Stan-bloggen

Benke: Man borde väl bli irriterad av sånt här snömos

Jag var på ett sittande bord-tjohejsan, en kompis skulle gifta sig och jag hamnade mellan hans ex och en kille som såg dirrig och formell ut. Exet blev genast lagd beslag på från vänster och jag var hänvisad till den dirrige, som naturligtvis visade sig vara en kul bekantskap.

Vi kom av någon anledning att prata om hur svårt det blivit att köpa fisk utan att känna sig som riddar Kato högst upp i rovdriftskedjan. Jag sa något om att man kan välja fisk som det står Eko och Krav på, men den dirrige hade sett en dokumentär där de visade att hur man än vänder och vrider sig slutar det med att man bidrar till utfiskningen och havsdöden. Ty de ekologiskt odlade fiskarna matas med nån småfisk som dammsugs upp från botten utanför sämre bemedlade länder som inte har råd att säga nej och så rubbas hela balansen och sen är man riddar Kato igen.

En gång såg jag en lastbil på Folkungagatan, den hade en glad fisk på sidan och en webbadress som tydde på att det handlade om ekologiskt korrekt fisk.

Jag gick in på nätbutiken med kontokortsnumret kliande i fickorna. Men innan jag tecknade upp mig på deras lubbfiléer klickade jag på fliken ”vår miljöpolicy”, helt enkelt för att jag var nyfiken på vad som gjorde just det här företagets fiskar miljövänliga. Det var ganska så obetalbar läsning.

Företaget får hädanefter heta Fina Fisken eftersom jag är rätt så säker på att de vill vara anonyma.

Vad är grejen? Undrar man med musen i hand. Köper Fina Fisken bara firrar från glada forsar? Firrar som handmatats med kravmärkt foder?

Ja, det är möjligt. Men alla miljöpoäng försvinner bland upplysningar som: ”Vi skiljer inte på kvalitet och miljö. I vår värld utgör miljöfrågor en aspekt av kvalitet.”

Öööh ... hur menar ni nu. Ni menar att om ni säljer en pinfärsk öring som fraktats till min stekpanna med en rödglödgad Concorde som drivs med dödskallebränsle, och jag därigenom får käka upp den en timme efter fångsten, då är öringen en miljömässig fempoängare eftersom den är av så hög kvalitet? Eller?

Men vänta. Det blir värre.

Fina Fisken vecklar ut sitt miljötänk i ett antal punkter som utgår från nyss nämnda filosofi om sambandet mellan kvalitet och miljö.

”Vi tycker att vi uppnår rätt kvalitet när vi:

– Levererar en säker produkt i avtalad tid, kvantitet och i oskadat skick till våra kunder.

– Har medarbetare som är nöjda med att arbeta hos oss.

– Uppnår den lönsamhet som är nödvändig för att vi ska överleva på lång sikt.”

Alltså: om Fina Fisken håller vad de lovar och kommer med sina islådor och koljapaket när de har sagt att de ska komma, och om Torsten i receptionen trivs hyggligt på jobbet och om firman drar in ordentligt med deg så att de kan plocka ut bra med vinst och åka någon långt stans på jullovet – då uppnår Fina Fisken rätt kvalitet, och då är fisken också miljövänlig eftersom miljö och kvalitet är som ler och långhalm.

Man borde väl bli irriterad av sånt här snömos. Men jag blir snarare imponerad. Fina Fiskens presentation påminner om hur man kunde resonera när man gick på gymnasiet och spånade fram olika företagsidéer och hur man skulle casha in.

– Det här med miljö är ju väldigt mycket på tapeten nu ...

Sen tog de en rövare.

Detta apropå min dirrige bordsgranne. Sen började det hållas tal.