Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/04/08/strage-gud-har-3500/

PÅ STAN-BLOGGEN

Strage: Gud här

Gud här. Nyligen gick jag in i väggen och bytte jobb med killen som brukar skriva den här krönikan. Han har ägnat den senaste tiden åt att återuppväcka rapparen Eazy-E från de döda, förvandla nordpolen till Häagen-Dazs-glass (ett ogenomtänkt geologiskt experiment som orsakade jordbävningen i Japan) och förmå Kate Bush att inte sabba sin röst med autotune på sitt nya album (tyvärr kan man som Gud inte mixtra med människans fria vilja). Själv har jag mest softat och spökskrivit den här spalten.

Som vikarie har jag fått noggranna instruktioner att skriva om zombiefilmer och häxhouse. Men i egenskap av Gud kan jag inte låta bli att kommentera Floridaprästen som brände Koranen. Pastor Terry Jones ordnade först en rättegång mot boken där en kristen ex-muslim var åklagare och en imam från Texas advokat. Koranen fälldes för att ha orsakat död och terror. På församlingens hemsida fick allmänheten rösta om vilket straff den förtjänade. Ett alternativ var att boken skulle ”dränkas”.

Nej, Terry Jones och hans församling är inte de skarpaste knivarna i min skapelse. Det är inte heller de afghaner som använde grillpartyt i Florida som ursäkt för att mörda folk. Ni människor verkar inte ha blivit smartare under de 769 år som gått sedan Talmud, en av judendomens heliga skrifter, åtalades i Paris. Initiativtagaren Nicolas Donin var en ex-jude som, likt pastor Jones ex-muslimske åklagare, upptäckt Jesus. En rabbin försvarade Talmud men boken fälldes för hets mot kristna och alla exemplar i Frankrike brändes.

Med er fria vilja kan ni förstås bränna, mörda och autotuna bäst ni vill. Men ni väcker min himmelska vrede när ni bråkar om vem som förstår mig bäst. Ingen förstår mig. ”Dina vägar är outgrundliga”, säger min terapeut. Och vad ni än påstår har jag inte skrivit Bibeln, Koranen, Talmud, Toran eller ens Mormons bok. Jag har knappt orkat läsa dem.

Men jag såg en bra Broadwaymusikal som heter ”The book of Mormon” häromveckan. Den handlar om två missionärer från Salt Lake City som åker till Uganda för att värva själar. Den ene är from och ambitiös, den andre korkad och lat. Ingen bryr sig om deras religion förrän den korkade killen tar kommandot och blandar det lilla han vet om mormonsk tro med de maffigaste bitarna av ”Star wars” – som övertygar ugandierna om kyrkans förträfflighet.

Poängen är att vilken historia som helst kan användas för att skapa en religion. Lukasevangeliet är inte heligare än George Lucas. Men ni människor har ändå ihjäl varandra i kampen för sagor som ni hittat på själva. Ärligt talat bryr jag mig inte om ni tror på mig längre för jag har slutat tro på er.

Jag måste dock erkänna att jag blev glad när muslimska extremister stoppade en streetdanceföreställning som citerade Koranen på Kulturhuset. Inte för att showen var hädisk. Jag bryr mig inte om sånt. Men jag står inte ut med streetdance. Eller som jag en gång sa till profeten Hesekiel: ”Och jag skall taga stor hämnd på streetdansarna och tukta dem i förtörnelse. Och när jag låter min hämnd drabba dessa mimare i träningsoverall skola de förnimma att jag är HERREN.”

Gud

thelordgodalmighty1@gmail.com