Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/05/27/strage-ett-efterlangtat-livstecken-fran-leila-k-3593/

På Stan-bloggen

Strage: Ett efterlängtat livstecken från Leila K

Rätta artikel

Det var 1994 och min tjej hade mörka korkskruvlockar, Dr Martens, leopardblus och enorma solglasögon. När hon gick på 7-Eleven viskade ett par småkillar bakom hennes rygg: ”Kolla, Leila K!” ”Jag ser inte alls ut som hon”, suckade hon efteråt – trots att vi båda tyckte det var coolt att hon förväxlats med vår idol. Ett par månader senare, på en Expressen Fredag-fest, såg vi för första gången den riktiga Leila K som kastade sig ned på golvet och kysste min flickväns skor. Vi tröttnade aldrig på att berätta den historien. Det var som om hon dubbats av nattfjärilarnas drottning.

Leila K har fortfarande hängivna beundrare. Stylisten Tommie X intervjuades nyligen i DN om armbandet som han fått av Leila K och vårdade ömt. I fjol svarade Lady Gaga på en fråga om vilka artister som betytt mest för henne. ”I was a big Leila K fan”, sa hon och nämnde svenskan i samma andetag som Madonna, Patti Smith och Debbie Harry.

På måndag släpps ”Legendary”, en tung electrolåt som Leila K spelat in med producenten och klubbarrangören Petter Wallenberg. ”I’m legendary, you’re not”, rappar hon. Och det är svårt att tänka sig någon levande svensk artist som i lika hög grad blivit en legend eller sägen. Alla har en Leila K-historia. Många av dem är sorgliga – hur hon i perioder varit hemlös och tappat greppet om sitt liv – men hur djupt hon än fallit har fansen inte slutat hoppas.

”Legendary” är den första Leila K-låt som släpps sedan hon gästvrålade i Backyard Babies ”I love to roll” för tio år sedan. I samma veva intervjuade jag Leila K i en studio på Södermalm där en ung producent spelade upp demolåtar som han hoppades skulle falla henne i smaken. Leila satt i rosa peruk och kedjerökte. ”Fuck the fake stars”, stod det på hennes tröja. Så fort producenten vände ryggen till sa Leila att han var en talanglös nolla. Samarbetet gick i stöpet. Fem år senare började producenten, som kallade sig RedOne, att skriva hitlåtar åt Lady Gaga. För Leila gick karriären åt andra hållet.

Leila K debuterade som hiphopstjärna. Sedan blev hon eurodiskoartist, skandalprimadonna och slutligen gayikon – en kaotisk diva som attraherar horder av bögar. Men det vore fel att avfärda kulten runt henne som cynisk rännstensromantik. Leila K har en fullständigt unik röst: hård, hes, gapig. Ingen låter som hon. Även om Lady Gaga faktiskt försöker i verserna på singeln ”Judas”.

Den svenske hiphopentreprenören Broadcaster-D talade för tio år sedan om Leila K:s ”raspiga, nästan Bette Davis-aktiga” charm. Petter Wallenberg refererar till samma Hollywood­ikon när han beskriver ”Legendary”: ”Ställ Bette Davis framför en mikrofon. Det spelar ingen roll om hon har rökt crack. Resultatet blir ändå större än allt. Så kändes det att göra låtarna med Leila. Det är real. Det är ingen jävla bullshit, inga tomma poser som all annan musik.”

Bette Davis gjorde en magnifik comeback på ålderns höst. Låt oss hoppas att Leila K gör detsamma. ”Legendary” är ett efterlängtat livstecken från en idol som länge famlat i mörker men förhoppningsvis hittar tillbaka till rampljuset.