Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/06/22/hur-firade-du-bloomsday-3645/

På Stan-bloggen

Hur firade du Bloomsday?

I torsdags kom en högtid och gick utan att särskilt många lade märke till den. Den heter ”Bloomsday” och firas med anledning av att James Joyces bok tungviktarepos ”Odysseus” utspelar sig under dygnet den 16 juni 1904. Exakt vad dagen går ut på verkar vara rätt öppet för tolkning, men de flesta brukar äta stekt njure eftersom det är något som görs i boken. Minns jag inte fel kan Kulturhuset ha anordnat en högläsningsstafett ur ”Odysseus” på den dagen för något år sedan också.
Själv har jag mitt alldeles egna sätt att fira romanen och bemärkelsedagen: jag plockar upp mobilen och läser inkomna sms från min mamma.

Genom att helt hoppa över saker som skiljetecken eller sammanhang – hon är för upptagen med att bara försöka få iväg över huvud taget – så skapar hon textmeddelanden som bara kan jämföras med den världsberömda Mollymonologen i ”Odysseus”; den som brukar beskrivas som urkällan till Joyces porlande stream of consciousness.
För att exemplifiera så är ett av dessa nedanstående stycken ur ”Ulysses”, det andra är ett sms från mamma:


”va trevligt har ni plockat inte något regn här skvätter det nästan hela tiden”


och:


”jag såg hans blick på mina fötter när jag gick ut genom svängdörren han tittade när jag tittade tillbaka och gick tillbaka två dagar senare för te”