Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/11/04/hanna-han-svarade-att-jag-borde-unna-mig-ett-gott-knull/

PÅ STAN-BLOGGEN

Hanna: Han svarade att jag borde unna mig ett "gött knull"

Förra veckan åkte jag tåg från Malmö hem till Stockholm. Det var som vanligt vajsing på någon ledning eller räls eller någonting, det var Trafikverkets fel i alla fall sa rösten i tåghögtalarna, den tjatade och tjatade vid varenda station, var femte minut sprakade det till i högtalarna men tåget stod still, jag blev irriterad efter ett tag och tyckte att det var ett jävla tjat på SJ.

Jag skrev några irriterade tweets om detta. Jag twittrade om många andra saker också, för om det är något positivt med att åka tåg så är det att man får tid över till annat, mycket tid, men det var just på ett sånt där surt inlägg som jag fick följande reaktion:

”Hellquist behöver ett ligg”. Det var en ganska ung kille som twittrade detta till mig, om mig. Han uppfattade att jag var sur och kom snabbt med en lösning. Jag svarade honom. Jag skrev att han var tråkig, för även om han skämtade med mig så är det liksom inget roligt skämt, att avfärda kvinnors dåliga humör med att de har fått för lite kuk är inte roligt helt enkelt.

”Haha, nej det är sant! Du har varit vresig hela dan, du behöver ett ligg. #Fact” skrev han.

Okej, så det var inget skämt. Jag skrev att han borde läsa en bok eller gå en kurs eller någonting annat bildande. Han svarade återigen att jag borde unna mig ett ”gött knull” i kväll så att jag skulle piggna till.

Eftersom det var totalstopp i Flen så hade jag all tid i världen att lägga ut hela konversationen på Twitter så att alla kunde se och detta 19-åriga vakuum fick nog en hel del skit denna eftermiddag. Vilket han naturligtvis skulle ha. Men mitt i eländet så tyckte jag ändå att det var rätt skönt att visa så många av mina innerstadsföljare hur det kan se ut en eftermiddag på min Twitter.

Det finns en uppfattning i samhället som jag skulle vilja kalla Nytorgsfeminism. Den innebär att folk som själva tycker att de är jämställda inte riktigt kan se feminismens värde i dag. De tycker att det som feministerna slogs för tillhör historien, så ser det inte ut i dag. Inte har väl folk såna åsikter längre?

Dessa människor bor vid Nytorget, har läst idéhistoria och delar på föräldraledigheten. De kan inte förstå att inte alla människor lever efter deras värderingar. De kan inte tro att det finns 19-åringar där ute i landet som på riktigt tror att kuken är lösningen på alla kvinnors problem och som inte ser något problem med att ha den jargongen.

Nytorgsfeministerna är tacksamma över feminismen, självklart ska vi vara jämställda, men måste ni gapa så högt? Måste ni överdriva? Har vi inte kommit längre än vad ni påstår, jo det har vi, min kille är hemma med Siri och Signe as we speak.

Om man använder ord som kvinnohat i dag är man reaktionär. Pratar man om mäns våld mot kvinnor är man hopplöst ideologisk. Vill man ha förändring är man farligt radikal.

Att vara feminist har blivit ute, det är att slåss mot väderkvarnar som för länge sen har jämnats med marken.

Förra fredagen låg jag hemma i min säng och kollade på teve, katten låg bredvid mig och var så där gullig som bara hon kan vara, hon låg liksom lite på rygg med tassarna ihopkrullade framför ansiktet och magen i vädret. Jag tog en bild på henne och la ut på Twitter. Fredagskväll, skrev jag, och så var det en bild på min gulliga katt.

Svaret lät inte vänta på sig. Signaturen Stener twittrade snabbt: ”Har du lärt ut mattes ställning?”

Det var en bild på min katt. På rygg.