Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/11/25/benke-mappen-kom-fran-kulturslussen/

PÅ STAN-BLOGGEN

Benke: Mappen kom från Kulturslussen

Både H och jag fick ett tjockt brev innehållande en mapp med snöre runtom, som om det handlade om ett påvligt dekret. Mappen kom från Kulturslussen, som i korthet är en sammanslutning av människor som ”vill att beslutsprocessen om ’Nya Slussen’ stoppas och att förslaget Kulturslussen ges tid och resurser att utvecklas och genomföras”.

Att läsa listan på alla som står bakom Kulturslussen känns lite som att få armen vriden allt längre upp på ryggen.

Carl Johan de Geer... Katarina Frostenson...

Aj!

Lars Norén... Krister Henriksson...

AJ! Okej okej, jag är OCKSÅ Kulturslussen!

Hur kan man vara annat? I det påvliga dekretet står det att Kulturslussen vill bygga: ”en generös saluhall och botanisk trädgård vid Stadsgården... skulpturgrupp i vatten... teater- och experimentscen...”

Stockholms stad, däremot, vill: ”Spränga ett bergrum för ny bussterminal, när behov inte finns... anlägga ett torg som inte passar människor med nedsatt förmåga och cyklister... anlägga en kommersiell galleria under torget, vilken kommer att ’slå ut’ nuvarande liggande handel... acceptera byggnadsvolymer utan innehåll och utformning...”

Allt enligt Kulturslussen.

Jag har tillbringat många år av mitt liv i den dammiga betongsörja som kallas Slussen. Jag har stått i snöslasket och väntat på bussarna 444 och 414 och 400-hejkomochhjälpmig. Jag har förundrats över pajsarna som fått för sig att sälja kaffebröd mitt i pisslukten. Att det inte skulle finnas behov av en bussterminal i Slussen kommer för mig som en total överraskning.

Det låter förstås också hemskt med ett torg som inte passar människor med ”nedsatt förmåga och cyklister”... åtminstone tills man börjar undra hur ett torg som PASSAR cyklister ser ut. Vill man verkligen ha cyklister svischande över ett torg?

Lägg också märke till det snygga inprickandet av ”kommersiell”. Att Stockholms stad vill bygga en ”kommersiell galleria”.

Kulturslussens saluhall, däremot, är ”generös”.

Jag antar att det betyder att pengar inte spelar någon roll där inne och att det kommer att stå fryntliga bodmadammer på rad och hålla ut små korvbitar på knivspetsarna till alla som går förbi och hälsa en med ett folkligt ”tjeeeena tjeeeena redaktörn”. Jag antar att man kan beställa en viltgryta och få det uppskrivet av Sigge Fürst som har en blodstänkt rock och en pennstump bakom örat.

Men allvarligast av allt är nog ändå att Stockholms stad – enligt Kulturslussen – vill ”acceptera byggnadsvolymer utan innehåll och utformning”. Sånt här skrämmer skiten ur mig.

Inom en snar framtid kommer alltså en arkitektbyrå att ringa Stockholms stad och fråga:

– Ja, tjena, det är Arne Arkitekt här. Jag bara undrar, där nere på Slussen du vet. Byggnad nummer 4:17 som vi fått beställning på. Hur vill ni att den ska se ut?

– Nja, det vet jag inte riktigt. Den ska inte ha något innehåll.

– Ska den inte ha något innehåll?

– Nä, vi var lite sugna på det. Testa något nytt. Helst ska den inte ha någon utformning heller.

– Ska byggnaden inte ha någon utformning?

– Nej, precis.

– Men vad ska den vara då?

– You tell me.

Plötsligt fattar jag lite mer av Kulturslussens stridslystnad. Byggnadsvolymer utan innehåll och utformning... Det går runt i mitt arma lilla huvud. Är det som stora marshmallows? Fast utan det där smarriga vita inuti? Men marshmallows har väl också sin utformning?

...Sven Wollter... Bruno K Öijer...

JAAAAA!