Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 01:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/12/02/asiktsmaskinen-vecka-48/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen vecka 48

+ Svinhugg går igen

Trädmorden på Norr Mälarstrand engagerade och upprörde fler än Åsiktsmaskinen, och i veckan slog staden slutligen tillbaka mot de utsiktsjagande konsultmarodörerna i gatans paradvåningar. Sex importerade hängpilar, större än de mördade fontänpilarna, har planterats och borgarrådet Ulla Hamilton (M) lovar fortsatta aktioner. Tillvägagångssättet ligger visserligen en bit ifrån Åsiktsmaskinens ursprungliga förslag på lämplig åtgärd – att sätta upp en kommunal graffitivägg på dubbla trädhöjden – men får ändå sägas vara ett steg i rätt riktning.

! Ett ekta engagemang

Trädmordet på Oxenstiernsgatan, mer känt som ”fällningen av Tv-eken”, engagerade också många men upprörde desto färre. De som blev upprörda blev å andra sidan synnerligen upprörda och den som trodde att historien tog slut i och med motorsågarnas framfart tog definitivt miste. När aktionsgruppen i lördags höll ”minnesstund” med ljus (!), blomnedläggning (!!) och tyst minut (!!!) kunde vi notera Stockholms mest bisarra händelse på länge. Åtminstone sedan skådespelaren Bill Murray togs för rattfylla under en färd i golfbil på Birger Jarlsgatan 2007.

? Publikfriare

Tv-ek-minnesstunden fick dock bara behålla titeln i knappt tre dagar. Sedan valde Fadde Darwich, en gång känd som krogvakt på Spy Bar men de senaste fem åren främst som bergochdalbane-romantisk driftkucku på Expressens nöjessidor, att fria till sin nya flickvän. Via specialeditionerade Expressen-löpsedlar på Kungsholmen. Som flickvännen upptäckte på promenad med Fadde – och ett tv-team från Expressen. Samtidigt som vi redan nu gratulerar till nästa års Stora journalistpris, kategori Förnyare, konstaterar Åsiktsmaskinen att vi aldrig kommer våga att gå förbi ett tidningsställ igen.