Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2012/01/13/hanna-nej-lamna-det-at-professorn-i-dermatologi/

PÅ STAN-BLOGGEN

Hanna: Nej, lämna det åt professorn i dermatologi

Jag läser i kvällstidningen om att apotekens försäljning av ricinolja har skjutit i höjden under hösten. Ricinolja används bland annat mot förstoppning, men det är inte för att svenskarna är hårdare i magen än vanligt som försäljningen har ökat, utan för att det går ett rykte i bloggvärlden om att ricinolja ska få håret att växa snabbare. Rubriken till den lilla artikeln på nätet blir följaktligen ”Allt fler häller laxermedel i håret”.

Gud så korkat är min första tanke, vilket ju naturligtvis också var meningen. Sen läser jag artikeln. Carolina Gynning tipsar om det. Och citat från flera ”bloggtjejer” stolpar ut ricinoljans plötsliga Eriksgata. ”Jag kände direkt skillnad på hårkvalitén!” och ”håret växer fyra centimeter i månaden i stället för bara en!”.

Då är det dags för den manliga professorn i dermatologi att göra entré! Och han gör precis det som förväntas av honom, och som krävs av artikelns dramaturgi, han punkterar i en enda mening hela resonemanget. Det finns inga som helst belägg för att ricinolja skulle göra att håret växer snabbare säger han. Nähä. Nähä?

Sen passar professorn även på att varna för mjäll om man använder oljan för mycket, och också den oangenäma doften av härsket smör eftersom ricinolja är färskprodukt. Jaha.

Om vi bara för ett ögonblick kan kosta på oss att fullständigt skita i ricinoljans egenskaper, kan vi göra det? Tack. Vad har vi då? Vi har ett ganska stort antal människor som påstår sig varit med om något och så har vi en enda människa som säger att nej, det har ni inte alls.

Bloggvärlden består till största del av unga tjejer. Det betyder redan där att det är ett lågstatusområde. Att skriva om shopping och smink … ännu mer lågstatus. Så lätt att sätta dit. Unga tjejer som lever med enorma krav på sitt utseende, både från sig själva och från andra, och någon har hittat något som hon tycker funkar och så tipsar hon sina kompisar. Det sprider sig. Hurra, det funkar! Carolina Gynning kände skillnad direkt!

För att vara extremt tydlig här: Tror jag på placeboeffekter? Ja. Vet jag hur hälsotrender behandlas i medierna? Ja. Men tror jag att det är en slump att det är unga tjejer som bryr sig om ytliga saker som utseende och hårsvall som får på tafsen här? Nej.

Det finns något så gammalt och typiskt och unket över den här artikeln och det är inte ricinoljan som suttit i för länge. Det hela är inte så mycket en nyhet som det är en smäll på fingrarna på de här utseendefixerade brudarna som tror att de kan komma med helt egna idéer och tips på att bli vackrare. Nej, lämna det åt professorer i dermatologi. Undrar hur ofta han har suttit med ricinolja i håret.

Det är liksom inte heller helt taget ur luften. Ricinolja har, läser jag, använts som hårolja sen långt tillbaka. Låt det sitta i 30 minuter och tvätta med schampo tipsar Gynning, får man verkligen mjäll av det professorn? Och den där doften av härsket smör … vad spelar det för roll egentligen?

Men frestelsen att få skriva rubriker som gör gällande att bloggtjejer använder sig av laxermedel för att bli snygga, den går liksom inte att motstå. Och när det sen är så himla lätt att hitta en karl med pondus som kan säga emot, fan vad livet och jobbet är enkelt ibland! Den viktigaste frågan, den om varför det är så viktigt att sätta tjejer på plats, den får någon annan ta.