Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2012/04/20/asiktsmaskinen-v-16/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen v 16

? Kashmirhatt

Det kan vara dyrt att ta studenten, konstaterar tidningen Östermalmsnytt. Särskilt om man envisas med att ha de största festerna, det största flaket och den dyraste mössan. Som Louise, 19, på Östra Real. ”Den har visst kashmirband och guldknapp. Det är säkert ingen som ser skillnad ändå. Men mina föräldrar betalade”, säger hon till tidningen. Rektor på skolan är orolig, pratar om grupptryck och familjer som kanske tar lån för att ha råd. Åsiktsmaskinen kämpar, kämpar och kämpar för att frammana sympati med de stackars utsatta partypinglorna och -pinglarna på Östra Real. Men ... nej.

+ Hologramfest

Visste du att hiphopartisten Tupac Shakur, död sedan 16 år, ”uppträdde” på Coachellafestivalen i form av ett hologram? Ja, det visste du. Om du inte sett det själv så har du sannolikt ett tiotal vänner som tjatat om det. Även Åsiktsmaskinen är fascinerad av tekniken, och ser stora möjligheter för nöjes- och kulturlivet i Stockholm. Varför inte ett Strindberghologram som sitter och gnäller över samtiden på Berns? Ett Hjalmar Söderberg-hologram på Grands veranda, och en ”Slas” som sitter och ljuger in i evigheten på Tennstopet? Bellman som ständig gäst på Den gyldene freden? Möjligheterna är oändliga.

! Tårtskandalen

Det är inte lätt att vara moderatminister just nu. Knappt hann det gjutas olja på de Saudiarabiska vapenvågorna innan nästa stadsråd hamnade i klistret – eller tårtan, kanske vi ska säga. Lena Adelsohn-Liljeroths provsmakning av den afrosvenske konstnären Makode Lindes ”könsstympningstårta” fick Afrosvenskarnas riksförbund att rasa mot kulturministern (”rasistisk manifestation”) och kräva avgång, varpå Makode Linde rasade mot Afrosvenskarnas förbund för att de inte kände till hans gärning. Slutet har vi inte sett än, men vem som eventuellt avgår framstår som långt ifrån solklart.