Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen v. 19

? Popmani
Stockholm får en helt ny plats tillägnad till svensk populärmusik, meddelades i veckan. Det hela ska ske på Djurgården och mer information kommer inom kort, tydligen. Åsiktsmaskinen uppmuntrar naturligtvis alla kulturella initiativ i stadsbilden, men förhåller sig ändå lite avvaktande här. Är det verkligen popmusiken som behöver en ”dedikerad plats”? Den har ju Globen. Eller samtliga butiker med radio. Faktum är att man inte ens kan gå på krogen utan att utsättas för svensk populär­musik. Då känns nyheten om stadens nya, påkostade musikhögskola lite mer relevant för vårt framtida kulturarv.

– Konsertdödare
En utredning från Socialstyrelsen vill radikalt sänka högsta tillåtna ljudnivå på konserter i Sverige. De tre decibel man funderar på att hugga bort skulle enligt konsertarrangörer innebära en faktisk halvering av ljudstyrkan. Frågetecken reses nu i branschen kring om svenska festivaler framöver ska kunna locka stora artister, skriver Aftonbladet. Det här låter helt orimligt. Eller så här: En ny utredning från Åsiktsmaskinen konstaterar att det vore bättre för alla om Socialstyrelsen slutade skrivbordsutreda nöjesförbud riktade mot hyggligt folk och ägnade sig åt något annat.

! Damerna först
Till skillnad från kollegerna i Stockholm har man i Solna lyckats hålla tidtabellen för sin nya jättearena (däremot inte budgeten, men det är en annan sak). Invigningen blir som planerat i november i år och det står nu klart vilket evenemang som får äran att bli först ut, näst den formella invigningen. Ett Stockholmsderby i fotboll? Landskampen mot England? Bruce Springsteen på besök? Nej, nej och nej. Först ut blir ”Ladies Night” med Martin Stenmarck i spetsen. Kul för de fnittriga damerna i publiken, förstås, men Åsiktsmaskinen vågar inte tänka på hur de redan skeptiska AIK-fansen tar emot beskedet. Välkommen till jippot!