Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2012/06/01/asiktsmaskinen-v-22/

På Stan-bloggen

Åsiktsmaskinen v 22

Rätta artikel

! Folklighets­bonanza

Blott tio dagar återstår till Sveriges intåg i fotbolls-EM – så tag betäckning, du som är allergisk mot klapphattar och huligantutor. Eller undvik åtminstone Norra Bantorget. Turneringen spelas visserligen i Ukraina, men TV 4 avser att smälla upp sin studio på restaurangen Gården och aktivera sponsorer för ”supporteraktiviteter”. Vid närmare eftertanke spelar det nog ingen större roll om du går någon annanstans. Lika bra att kapitulera, iklä dig en lite för trång matchtröja och grunda med en stöl eller två. EM är över oss och slutar som tidigast med fiasko mot Frankrike den 19 juni. – Firandefel Åsiktsmaskinen anser förstås att Loreens seger i Eurovision var trevlig och unnar henne att motta folkets jubel. Däremot vill vi kraftigt invända mot valet av plats för firandet. Hötorget? På taket till SF:s massindustriella bioschabrak Filmstaden Sergel? Nej, det är inte rimligt. Åsiktsmaskinen trodde att vi var överens om detta: Firanden i Stockholm ska i första hand hållas på Sergels torg, med Kulturhuset som fond, och i de fall publikunderlaget bedöms för litet så har vi Kungsträdgården. Tar någon VM-brons i fotboll så kan en avstickare till Rålambshovsparken accepteras. På Hötorget handlar vi blommor. Gott så.

+ Trädkramare

Vad vill du helst se på nya Odenplan? frågar tidningen Vi i Vasastan sina läsare och listar fem alternativ. Svaren – eller rättare sagt svaret – är intressant: hela 58 procent vill ha ”en stor ek” när platsen slutat vara en grop. Att jämföra med endast 16 procent för annars Vasastadskorrekta alternativet ”ett fräsigt fik”. Eller ynka 5 procent för ”offentliga toaletter”. Skådar vi ett uppvaknande i spåren av ”Tv-eken”? Nja, Åsiktsmaskinen tror mer på en reaktion mot de marodörer som fortsätter att förgifta fullt friska träd på Norr Mälarstrand, i Hammarby sjöstad, i Bromma och på Södermalm. Ett mycket välkommet sådant, ska tilläggas.