Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2010/09/22/ar-du-valbakis-8121/

På webben

Är du valbakis?

Johanna: Fredrik, är du lite valbakis? Jag kan nästan känna så nu, några dagar efter valet. Det blev väldigt mycket politik där på slutet, och nästan ännu större engagemang efteråt. På nätet alltså, jag vet inte om jag diskuterat så mycket i verkliga livet. Det har jag tyckt har varit en av de stora fördelarna med sociala medier och politik - att det faktiskt uppstod väldigt många diskussioner. I min närmaste bekantskapskrets är vi dels väldigt artiga och undviker kanske ämnen som kan skapa konflikt, dels rätt homogena i våra politiska åsikter.
Men på Twitter och på min egen blogg har det varit rätt vilda diskussioner med många olika människor.

Fredrik: Jag håller med om att diskussionerna kring politik på nätet ökat, men jag tycker även att det har smittat av sig i offline. Helt plötsligt börjar folk att skriva om deras politiska åsikter i sina statusuppdateringar, länkar till politiska sajter eller facebookgrupper, och jag tror att det blir lättare att närma sig ämnet även i de vanliga fikabordsdiskussionerna på grund av det.

Johanna: Jo, men hur tar det sig uttryck i verkliga livet? Att jag vet att någon i min bekantskapskrets kommit ut som centerpartist tack vare Fejan? Tänker du att man behandlar varandra annorlunda då, eller vågar prata om det?

Fredrik: Jag tror att man på ett sätt är lite mer säker, eftersom man i förväg vet vad ens vänner eller bekanta står någonstans politiskt, och det har också gjort att man kan närma sig ämnet lättare. Samtidigt ska man nog inte förneka betydelsen av Sverigedemokraterna. Många har uttryckt en oro för deras påverkan på svensk politik, och det har gjort att politiska diskussioner kommit upp i samtalen.

Johanna: Bra poäng med det du säger att man vet om i förväg. Jag är ju rabiat försvarare av delad föräldraförsäkring (jag skriver rabiat för att jag vet med mig att jag inte alltid är 100% rationell i den här frågan, den betyder allt för mycket för mig), och igår höll jag på att hamna i konflikt med min frisör för att jag matade på med mina argument. Hade vi varit Facebookkompisar, kanske jag hade vetat att det inte var läge att gå på så hårt just här...

Det blir liksom som en öppen deklaration. Det är very amerikano att outa sin politiska hemvist, men jag gillar öppenheten som jag tror att sociala medier har fört med sig. Man kan lite i förbifarten outa sig som feminist men behöver inte ta en direkt debatt kring det, om man inte vill.

Fredrik: Ja, det är ett passivt sätt att aktivt hävda en åsikt. “Kommentera om du vill” liksom. Alla människor är politiska och alla människor diskuterar politik, sen är det inte alltid det tar formen av partipolitik eller att de själva skulle säga att de har en politisk diskussion. Sociala medier är bra på att fånga upp just det.

Johanna: Jag gillade det du skrev om valet och sociala medier på din egen blogg. Det var en bra beskrivning av det du nämner ovan.Det ska bli spännande att se om sociala medier kan hålla igång debatten också nu efter valet. Ska hålla ögonen på det, så kan vi väl återkomma i ämnet om någon månad och se?

Fredrik: Verkligen. Maud Olofsson var självkritisk efter valet och pekade på att det gäller att hålla igång engagemanget inom centerpartiet även mellan valkampanjerna. Detsamma lär ju gälla politiken i de sociala medierna, både för partier och medborgare.