Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2010/11/18/suddig-grans-mellan-jobb-och-privatliv-8546/

PÅ WEBBEN

Suddig gräns mellan jobb och privatliv

Har ditt liv förändrats tack vare internet? Tycker du att sättet vi kommunicerar på har utvecklats rejält de senaste åren? Då är du nog inte ensam. En hyfsat vedertagen sanning är att internet och framförallt de sociala medierna har förändrat vårt sätt att hålla kontakten med varandra. Vi skickar mer information än någonsin mellan varandra och vi växlar sömlöst mellan samtal, sms, chatt, e-mail, statusuppdateringar och andra sorters format och plattformar.


Men är det egentligen något nytt? Är det inte helt enkelt så att vi har haft precis samma behov av att kommunicera med ungefär samma antal människor redan innan nätet hjälpte oss att tokprata 24 timmar om dygnet? Vår närmaste krets består fortfarande av 5-15 personer, även om du kanske har hundratals "vänner" på Facebook. Familjen och några nära vänner har fortfarande en ohotad ställning när det gäller vilka personer vi har mest kontakt med.


Den riktiga kommunikationsrevolutionen handlar inte om de sociala medierna eller möjligheten att skicka statusuppdateringar till hundratals vänner samtidigt. Den sociala revolutionen handlar heller inte om vem vi kommunicerar med eller vad vi säger. Den handlar om var vi befinner oss när vi gör det. Det hävdar i alla fall antropologen Stefana Broadbent. Igår besökte hon Stockholm för att hålla en presentation under konferensen SIME.


Att skicka ett privat sms från jobbet skulle ses som väldigt radikalt för bara 10-15 år sedan. Tidigare hade man inte någon kontakt med sin privata sfär när man var på jobbet eller i skolan. Att under arbetstid hålla kontakt med vänner och familj via till exempel e-mail, facebook eller mobilen är ett relativt nytt fenomen, samtidigt som det är en gammal företeelse enligt Stefana Broadbent.


För i tiden arbetade människor oftast på samma plats som de bodde. Det var naturligt att jobb och privatliv flöt ihop, och familjen blev också väldigt mycket viktigare för hur företagen fungerade. Människor ärvde också sina yrkesroller från föräldrarna. Men när industrialisering kom separerades privatliv och yrkesliv. Det var när vi var tvungna att gå till en arbetsplats utanför hemmet som skillnaden uppstod.


Enligt Stefana Broadbent är det vi ser inom kommunikationsområdet en motrörelse till industrisamhällets uppdelning av jobb- och privatliv. Anställda tar med sin privata mobil till jobbet och det finns även exempel på hur man hittat sätt att ta sig förbi blockeringar i arbetsgivarens internetuppkoppling för att lyckas komma åt bland annat Facebook. Vi vill helt enkelt vara sociala till varje pris och tar med oss vår krets av viktiga relationer till jobbet.


Med andra ord är allt som vanligt. Om vanligt var förr. Och nu är då.


Å, denna nya gamla värld.