Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2010/12/16/min-affar-med-internet-8735/

På webben

Min affär med internet

Rätta artikel

Får du slåss om uppmärksamheten i konkurrens med en datorskärm? Eller är du den som har svårt att förklara för kompisen, partnern eller familjen varför det är så viktigt att sitta vid datorn just nu, just här?

En tydlig trend är att internet följer med oss i både vardag och fritid i större utsträckning än tidigare. Bärbara datorer eller mobiltelefoner med surfmöjligheter följer med oss på semestern. Att vara nedkopplad i dagar eller veckor är en omöjlighet för många. Det sociala livet offline har sammanflätats med de sociala arenorna på nätet och gjort det svårt att avvara statusuppdateringar, chattar och direktmeddelanden. Internet har delvis blivit en förlängning av vårt medvetande.

För den oinvigde kan den känsla av gemenskap och bekräftelse som de sociala nätverken på webben skapar tyckas märklig, ja som att onlintetillvaron blir viktigare än mötet i verkligheten, människan på andra sidan köksbordet, kompisen bredvid dig i soffan.

Känner du igen dig i klippet ovan? Det gör inte jag. Jag har turen att ha många människor omkring mig som är lika hängivna (eller “skadade”) som jag. Jag tror dock att det här problemet inte avhandlas varje dag hemma hos Joakim och Katarina Jardenberg. Joakim har själv förklarat hur han prioriterar sin tid och det verkar finns gott om utrymme till både fokuserad samvaro med familjen likväl som aktiva pass vid datorn. Ibland parallellt.

Jag tycker inte att vi ska värdera social samvaro baserat på var den sker. Mina viktigaste vänner slutar inte att vara viktiga bara för att jag kommunicerar med dem via till exempel chatt, e-mail eller Twitter. När jag var barn fick jag förmaningar om att inte sitta för länge framför tv:n. Det ansågs passiviserande och skrönor om att man kunde skada ögonen var flitigt förekommande. Egentligen handlade det väl om att föräldrarna ville uppmuntra till aktiviteter och umgänge med andra barn istället för det mer isolerande “dumburkstittandet”.

Men webben är inte en tv-sändning. Det är en ytterst aktiv kommunikationsplattform där den mänskliga paletten av interaktioner och känslor kan ta plats. Därför är det naturligt att vi tar med datorn till sommarstugan, och därför är det givet att vi söker kontakt med de vi tycker om, även om det bara är möjligt via en mobiltelefon med långsam uppkoppling. Det handlar inte om antingen eller, utan både och. Vi använder teknik för att integrera fler människor i vårt vardagsliv, utan att för den skulle möta alla personer fysiskt varje dag.

Om du tycker att någon i din närhet blir som uppslukad vid datorn, fundera på varför. Om du är den som hellre väljer laptopens skärm än kompisen i soffan, fundera på varför. Jag tror inte att svaren är helt självklara, men gissningvis hittar du förklaringen i relationerna, inte i tekniken.