Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2011/01/28/internet-ar-som-lakemedel/

PÅ WEBBEN

Internet är som läkemedel

Den senaste veckan har det så kallade näthatet uppmärksammats, bland annat av Expressen och SvD. Det är ett ständigt pågående fenomen som med jämna mellanrum brukar uppmärksammas i traditionella medier. Varje dag, året om, skrivs det kommentarer och inlägg i forum och på bloggar, ofta i hård ton med syfte att kritisera, nedvärdera, ja ibland även mobba den eller de som är måltavla.

Men det finns även motreaktioner. Många känner igen elaka kommentarer och jobbiga upplevelser på nätet, men samma personer kan också vittna om gränslös kärlek och pepp. Hur internet har blivit en fredad zon, en plats att möta likasinnade på och faktiskt få vara sig själv.

Jag blir berörd när jag läser ett brev riktat till bloggaren, journalisten och föreläsaren Sofia Mirjamsdotter. Brevet är från Sussie och handlar om hur information och kommunikation på nätet hjälpt henne och andra att överleva. Ja, så starkt beskriver hon det.

Sussie liknar internet vid läkemedel, och det är en av de bästa liknelserna jag sett.

"Nätet är varken ont eller gott. Nätet är som ett läkemedel, för den ena bokstavligen nödvändigt om man ska överleva. För den andra en källa till att må bättre, men kanske inte livsavgörande. För den tredje ett missbruk, kanske till och med dödande. För mig var du en länk på vägen framåt."

Läs resten av Sussies brev i inlägget Det kom ett mejl om kärlek.
Hat och kärlek. Två starka känslor som båda ryms gott och väl på internet, precis som hos människan och i samhället i övrigt. Ibland fokuserar debatten kring näthat på de kanaler där hatet sprids, när det istället borde fokuseras på varför hatet existerar. Sussies brev träffar rätt.