Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2011/02/21/satter-mel2010-twitterrekord-igen/

På webben

Sätter #mel2011 twitterrekord igen?

I lördags var det dags för lägerelds-tv igen. Ja, du vet såna där program som samlar befolkningen framför tv-apparaterna. Det är ont som sådana program nuförtiden, men Melodifestivalen är i en klass för sig.

Under första deltävlingens sändning hamnade hashtaggen #mel2011 på "trending topics" på Twitter. Det betyder att den var den mest ökande hashtaggen i hela världen, att svenska inlägg om melodifestivalen skrevs i en sån mängd att de dök upp på den globala twitter-radarn. Vår lilla svenska musiktävling hamnade på topp tio tillsammans med gigantiska event som amerikanska Superbowl. Bloggaren och kommunikationsexperten Hans Kullin konstaterar att det måste varit något slags rekord i svenskt twittrande.

Jag använde tjänsten Twingly Liveboard för att se flödena under lördagskvällen och hastigheten på inläggen var häpnadsväckande. Inläggen fullkomligt forsade på skärmen paralllellt med att artist efter artist gick upp scenen. Varenda detalj avhandlades i twitter-flödet, allt ifrån missar från programledarna till artisternas låtar, kläder, dans eller mellanakten med Lena Philipsson.

Det blev som ett förhöjt tv-tittande. En social kanal som kopplar samman tusentals tv-tittare och låter dessa prata med varandra om något som följs av många.

Just nu kan jag se på Twingly Liveboard att 37 027 twitterinlägg har skrivits om Melodifestivalen av totalt 6017 personer. Mello-twittrarna har tillsammans skrivit 446 018 ord om tävlingen (maxlängden för ett inlägg är 140 tecken) och de twittrare som nämnts flest gånger är bland annat Carl Bildt, Fredric Federley och Annika Lantz.

Under vissa stunder vid tidigare deltävlingar kändes det som att fler skrev inlägg om Melodifestivalen i Sverige än hela världens twittrare skrev om händelserna i Egypten. Jag följde båda flödena. Hur gör du?