Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
På webben

Det personliga flödet tar över

Jag vaknar och gör som jag alltid gör. Sträcker mig efter min iphone och kollar flödena. Först mailen, sedan Twitter och sist Facebook. Jag ser hur mitt Twitterflöde fylls av nyheter om skalvet i Japan. Jag hinner tänka "inte nu igen" samtidigt som jag går in på Facebook för att se om några av mina vänner skrivit något. Där är det fortfarande ganska lugnt, inte alltför många statusuppdateringar berör katastrofen. Jag drar slutsatsen att jordbävningen precis har inträffat eftersom inte fler skriver om den.

Jag återvänder till Twitter och klickar igång ett youtubeklipp som någon länkar till i ett inlägg. Det är ett klipp filmat från en helikopter när flodvågen sveper in över Sendai, staden som antagligen blivit värst drabbad av katastrofen. Det är fruktansvärda bilder. I efterhand noterar jag att jag än så länge inte besökt vare sig en nyhetssajt eller slagit på tv:n för att se några extrasändningar från de svenska eller utländska nyhetsprogrammen. Jag tänker också på när jag bodde i San Francisco för två år sedan och följde Earthquake San Francisco på Twitter. Det var en tjänst som automatiskt twittrade information i realtid så fort ett skalv ägde rum i San Francisco-området. Det hände faktiskt två gånger att jag satt på jobbet och kände av ett skalv, och då gick jag direkt in på Twitter för att se var skalvet ägt rum och hur allvarligt det var.

Jag inser att alla inte är som jag, men det är ingen extrem slutsats att våra personliga och privata flöden är den viktigaste nyhetskällan i många sammanhang. Det är på de sociala sajterna vi får reda på vad som hänt och när det händer. Samtidigt samspelar uppdateringarna från våra egna kontakter med länkar till etablerade nyhetskanaler och myndighetsinformation.

Internetutvecklingen går nu in i en ny fas där våra nätverk spelar en viktigare roll än tidigare. Det blir våra personliga kontakter som står för både nyhetsvärdering och filtrering. Definitionen av en nyhet förändras från att vara det som en nyhetsredaktion bestämmer till att bli något som är nytt och viktigt för dig som person, oavsett om det är en jordbävning eller att grannen skaffat en ny bil.

Stora världshändelser kommer alltid att slå igenom bruset, men de samsas med betydligt mindre och (oviktiga för andra) händelser i ditt personliga flöde. Enligt mig är det helt i sin ordning.