Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pawebben/2011/04/20/transparens-ar-inte-overvakning/

PÅ WEBBEN

Transparens är inte övervakning

Det är skillnad mellan att vara transparent och att vara övervakad. Det kanske säger sig självt, men är inte helt klart alla gånger. När myndigheter eller företag vill övervaka människor på nätet i större utsträckning protesterar många. Samma personer kan sedan välja att själva dela med sig av information i stor omfattning och som avslöjar mycket om vad individen gör och befinner sig. Vissa hävdar att det är motsägelsefullt, men den stora skillnaden handlar om makten över informationen.

Joakim Jardenberg berättar om upptäckten att Apples Iphone automatiskt registrerar alla hans fysiska förflyttningar. När han besökte Egypten i november förra året registrerades varenda plats han var på. Den här informationen är i första hand till för att kunna hitta telefonen om den försvinner, men Joakim spekulerar kring det faktum att Apple faktiskt sparar och synkroniserar informationen bortom hans egen kontroll, och att uppgifter om var vi befinner oss kan vara ytterst känsliga i vissa sammahang.

"När jag reste runt i Egypten i november på uppdrag av Svenska Institutet så var jag noga med att tänka på skillnaden mellan min transparens och andras transparens. Jag ville inte utsätta de jag träffade för någon risk, och aktade mig nog för mitt vanliga beteende. Och nu visar det sig att jag passerat genom Egyptisk säkerhetskontroll på flygplatsen (och turkisk också för den delen) med all den här informationen i min dator och i mina telefoner!" (ur inlägget: Därför är jag rasande arg på Apple)

Enligt Alasdair Allan och Pete Warden som upptäckte Apples registrering lagras informationen okrypterad på både den Iphone som användaren har, men också på alla de datorer som telefonen synkroniseras med. I orätta händer utgör informationen ett ganska rejält kliv över den personliga integritetströskeln.
Jag och Johanna har flera gånger skrivit om alla de nya positioneringstjänster som dykt upp och alla de fantastiska möjligheter som dessa innebär. Men nästan alla de nya tjänsterna utgår från användarens eget medgivande, vår vilja att berätta för omvärlden var vi är och vad vi gör. Det är en helt annan sak att få ens beteenden hemligt registrerade av ett företag, dessutom utan krypteringar eller varningsmeddelanden som berättar för användarna vad som är i görningen.

Det är mycket möjligt att Apples enda intention med datainsamlingen är att förbättra deras egna program och tjänster, det är i alla fall så det brukar låta när integritetsövertramp avslöjas. Redan idag lagras information av mobiloperatörerna som kan spåra och lokalisera en mobil utifrån bland annat triangulering mellan mobilmaster. Men det är inte samma sak, framförallt beroende på att informationen om registreringen är otydlig. Det ska bli intressant att se hur Apple svarar på kritiken, något som inte skett ännu, enligt Alasdair Allan och Pete Warden.

Här är ett videoklipp där de berättar mer om upptäckten och konsekvenserna av den.