Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pension/2014/03/04/lagavlonade-kan-ilskna-till/

Pensionsbloggen

Lågavlönade kan ilskna till

De senaste åren har jag funderat på hur nyblivna kvinnliga pensionärer kommer att reagera när de får se hur lite de får i pension. Jag tänker då framför allt på de kvinnor som arbeta heltid många år i lågavlönade jobb i offentlig sektor.

De är ingen särskilt kvalificerad gissning att de blir väldigt upprörda när de upptäcker att de inte får mycket mer att röra sig med än kollegerna som jobbat deltid. Men så ser det ut, det där med raka rör mellan lön och pension gäller inte för lågavlönade.

En person som tjänat in 15 000 kronor i total pension får ungefär 1 300 kronor mer i månaden att röra sig med än den som aldrig tjänat in en enda pensionskrona. Jag är medveten om att 1 300 kronor är viktiga pengar, särskilt om man har låga inkomster, men det är inte mycket till ersättning för ett helt arbetsliv.

Att det ser ut på det här sättet beror på att vi bestämt oss för att alla i Sverige har rätt till det som kallas för en skälig levnadsnivå. Vi har också bestämt att de som fyllt 65 år ska få pengar så de klarar sig utan att behöva gå till socialkontoret varje månad.

Jag tror de flesta håller med om att det är rimligt.

Problemet är att så pass många av dem som arbetat hela livet inte kommer att få mycket högre pension än de vi anser är det lägsta belopp man behöver för att leva. Det är framför allt lågavlönade som inte kunnat påverka sin pension i någon större utsträckning. Heltidsjobbet har gett högre lön än deltidsjobbet men inte särskilt mycket högre pension.

Bromsen i pensionssystemet, som sänkt pensionerna flera gånger, har också bidragit till att minska skillnaden mellan pensionärernas inkomster. Det beror på att bromsen bara sänker den del av pensionen som individerna tjänat in själva. De som tjänat in mycket låg pension, eller ingen alls påverkas inte av sänknngen.

Sammantaget är det här ett svårlöst problem eftersom de som tjänat in en väldigt låg pension måste få pengar så de klarar sig. Samtidigt är det rimligt att även de som har låga löner ska kunna känna att det lönat sig att arbeta.

Ett sätt att få upp pensionerna för de lågavlönade är att höja pensionsavgiften så att vi avstår från mer pengar när vi jobbar för att i stället få ut dem som pensionärer. Men det är knappast troligt att politikerna som står bakom pensionssystemet kommer att föreslå det.