Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pension/2014/03/05/mer-att-leva-pa-an-i-prognosen/

Pensionsbloggen

Mer att leva på än i prognosen

Vid det här laget vet du säkert att du inte kan se hel din pension i det orange kuvertet. Kanske har du använt koden i kuvertet och logga in på minpension.se och gjort en pensionsprognos.

Men det finns en del till som kan förbättra din ekonomi som pensionär och som varken finns i kuvertet eller i prognosen. Det är bostadstillägget som man kan få när man fyllt 65 år och tar ut hela sin pension.

Bostadstillägget kan som mest ge 4 990 kronor i månaden efter skatt förutsatt att hyran är minst 5 000 kronor i månaden och trappas av med stigande inkomst. För att få det högsta bidraget måste man ha väldigt låg pension.

Pensionsmyndigheten har en tumregel som säger att man kan få bostadstillägg om pensionen är lägre än 13 000 kronor i månaden efter skatt för ogifta och 9 000 kronor i månaden för gifta.

Med hjälp av bostadstillägget kan många med låga pensioner komma upp i det som vi i Sverige anser vara en godtagbar levnadsnivå. Men för att få pengarna måste man ansöka om dem och regeringen och myndigheterna misstänker att många som skulle kunna få bostadstillägg inte har ansökt om det.

Till en del tror jag att det beror på några missförstånd som är lätta att lägga tillrätta. Här är några av dem:

Man måste inte bo i hyresrätt för att få bostadstillägg. Men kan få bidraget även om man bor i bostadsrätt eller eget hus. Det är boendekostnaden som ligger till grund för bidraget.

Man kan få bostadstillägg fast man är gift eller sambo. Bidraget blir mindre eftersom det beräknas på halva boendekostnaden.

Man kan få bostadstillägg fast man har pengar på et bankkonot, i aktier, fonder eller andra värdepapper. Det finns ett fribelopp på ungefär 100 000 kronor och större kapital minskar bidraget men det är inte så att det försvinner helt om man har större tillgångar.

Ett annat skäl till att många inte förstår att de kan få bostadstillägg som pensionärer är nog att de inte kunnat få bostadsbidrag när de arbetade. Det är bara de som är under 27 år eller har barn som kan få bostadsbidrag oavsett hur låga inkomster de har.

För många lågavlönade är det säkert ingen självklarhet att reglerna ändras när man fyller 65 och tar ut sin pension.