Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pension/2014/03/07/pensioner-hett-pa-facebook/

Pensionsbloggen

Pensioner hett på Facebook

Pensioner är ett hett ämne just nu. Inte bara här på DN.se där vi kör pensionsskolan, utan även i sociala medier.

Vanligtvis när jag går in på Facebook möts jag av annonser av typen ”mamma ser ut som 27 med hjälp av en mirakelkräm som gör läkare galna”. Varför någon skulle vilja bidra till att göra läkare galna har jag aldrig förstått men det är väl tänkt att jag ska fokusera på den mirakulösa föryngringen.

Men nu har det hänt något.

Plötsligt dyker Pensionsmyndighetens orange kuvert upp i flödet och under bilden står den hoppingivande texten ”Du kan ha mer att hämta”. Och vem vill inte ha det?

Luttrad pensionsskribent som jag är förstår jag snabbt att detta inte gäller mig. Jag har redan gjort en pensionsprognos och chansen att jag plötsligt och oförklarligt skulle ha mer att hämta är i princip obefintlig. Men pensionsprognosen är säkert ett bra förslag för många i min åldersgrupp.

En av storbankerna har också hakat på pensionstrenden. I deras annons får jag frågan ”Jag kommer aldrig att gå i pension, eller?” På den punkten kan jag svara lugnande. Jodå, jag har visst tänkt gå i pension bara inte just nu.

Det för övrigt ganska kul att studera Facebooks riktade annonser även om de inte handlar om pensioner. Då får man veta man kan antas vara intresserad av.

Jag förutsätts exempelvis vilja tävla om en symaskin (har redan en annars kanske det hade varit intressant). En kvinna i min ålder ska uppenbarligen också gilla att baka (stämmer bra) och lockas av brasilianska rytmer under en kryssning på Östersjön (nåja.).

Det ska bli kul att se om Skatteverket nappat på Facebooktrenden och dyker upp när det är dags att deklarera. Men att verkets annons kombineras med det halva löftet ”Du kan ha mer att hämta” är nog att hoppas på för mycket.