Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-12 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pension/2014/03/10/planera-for-skilsmassa/

Pensionsbloggen

Planera för skilsmässa

Skilsmässa är självfallet inte det man tänker på när man gifter sig och inte pensionen heller. Tack och lov kan jag tycka.

Men nu är det så att många äktenskap slutar just i skilsmässa och att kvinnor måste leva på en väldigt låg pension. Faktum är att det är mer än dubbelt så vanligt att kvinnor är frånskilda än änkor i åldrarna 55 till 74 år.

För många av de här kvinnorna innebär skilsmässan att de antingen tvingas klara sig på en låg pension nu eller att de kommer att behöva göra det inom en snar framtid.  Det beror i sin tur till stor del på att många arbetat deltid under en stor del av yrkeslivet.

Många av de kvinnor som deltidsarbetar frivilligt (ja jag vet alla som vill ha heltid inte får det) är gifta eller sammanboende för annars skulle ekonomin inte gå ihop. Lönen räcker ofta ungefär till hälften av de nödvändiga utgifterna men de mesta som är roligt och ger guldkant i livet bekostas av mannens högre lön.

Det säger sig självt att det inte blir mycket över om man måste betala hyran och alla andra räkningar själv med deltidslönen. Och att det blir knapert när man slutat jobba även om garantipensionen och bostadsbidraget fyller på den låga pension man tjänat in.

Det finns i huvudsak tre vanliga tips till kvinnor som arbetar deltid och vill försäkra sig om en pension som ger utrymme för mer än det allra viktigaste. Två av dem går ut på att få mannen att ersätta kvinnan för att hon arbetar deltid och tar större ansvar för barnen och hemmet.

Det första är att mannen för över sin premiepension till frun och det andra att kvinnan ska kompenseras genom större pensionssparande. Premiepensionen går aldrig att ta tillbaka men tänk på att pensionssparande numera tas med i bodelningen vid en skilsmässa så halva sparandet kan försvinna.

Det tredje rådet är att kvinnor ska försöka arbeta mer utanför hemmet. Som jag ser det är det den enda möjligheten för kvinnor att få en hyfsad ekonomisk situation.

Det här med att överföra pensionsrätter och högre pensionssparande är konstlade åtgärder som dessutom kräver partnerns godkännande. De egna arbetsinkomsterna är betydligt säkrare och heltidsarbete gör det dessutom lättare att göra karriär och få högre lön.

De kvinnor som går i pension nu var unga på 60-talet när kvinnorörelsen var stark och avskaffandet av sambeskattningens gjorde det mer lönsamt för hemmafruarna att arbeta. Trots det har allt för många bortsett från hur viktigt det är att vara självförsörjande.

Men de kvinnor som är unga nu kan välja att inte göra om sina mödrars misstag och jag hoppas att de tar den chansen.