Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/piagripenberg/2013/12/02/svenska-sparare-forsvinner-i-bermudatriangeln/

Pia Gripenberg

Svenska sparare försvinner i Bermudatriangeln

Bermudatriangeln, alltså den del av västra Atlanten där flyg och fartyg enligt myten oförklarligt ska ha förolyckats, har genom börsbolaget Alliance Oil fått en ny innebörd.

Bolaget har sitt huvudkontor i Moskva. Aktien handlas i Stockholm och här hålls stämman. Det juridiska sätet är på Bermuda och därmed följer Alliance Oil bermudisk lag. Dra en triangel mellan de tre punkterna (den blir rätt osymmetrisk) och det blir synligt hur absurt det är att skatteparadiset Bermuda har sådant inflytande på över 30 000 svenska småsparare, samt en hel del fondsparare, som äger aktier i Alliance Oil.

I korthet handlar fallet nu om att vid en extrastämma i eftermiddag kommer huvudägaren i Alliance Oil, ryska familjen Bazhaev, att köpa ut företaget från börsen. Det räcker med att 75 procent av de närvarande aktieägarna säger ja och eftersom Bazhaev själv får rösta förefaller utgången given.

När en storägaren vill köpa ut sitt bolag från börsen ringer alltid varningsklockorna. Väntar en omdaning och en vinstuppgång som ägaren inte vill dela med sig av? Om Alliance Oil följt svenska regler hade Bazhaev varit tvungen att lägga ett bud som 90 procent av alla ägare måste acceptera. För att nå dit hade krävts en rejäl premie. Så blir det inte nu. Övriga ägare får i princip det pris som Alliance Oil-aktien handlats för.

Det kommer att storma rejält på stämman idag även av ett annat skäl. Alliance Oil har nämligen just i år varit frikostig med donationer till en stiftelse som bär samma familjenamn som huvudägaren. Aktiespararnas riksförbund kallar det plundring och jämför med Trustorhärvan.

Synd att ingen ägare kan åberopa svensk aktiebolagslag och kräva en särskild granskning av transaktionerna. Fond- och småspararnas intressen dras med andra ord ned i Bermudatriangelns, i det här fallet grumliga, vatten på mer än ett sätt.