Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/piagripenberg/2013/12/09/vad-blir-kvar-av-77-procents-loneforhojning/

Pia Gripenberg

Vad blir kvar av 77 procents löneförhöjning?

Nyligen, första advent, fick sömmerskorna i Bangladesh kraftigt höjda löner. Regeringen ökade den lagstadgade minimilönen med 77 procent till 5 000 taka, det är ungefär 420 kronor i månaden.

Senast minimilönerna höjdes i landet var 2010 och innan dess 2006. Bangladeshs styrande och de som äger klädfabrikerna har hållt emot ökningen eftersom de är livrädda för att dyrare produktion ska skrämma iväg de stora inköparna. Historiskt har nämligen modekedjornas jakt på billiga kläder fått dem att relativt snabbt flytta från ett land till ett annat.

Men en förändring på gång, åtminstone bland de kända modeföretag som är måna om sitt varumärke. Bakom arbetarnas krav på ökade löner står till exempel amerikanska Gap, spanska Inditex och brittiska Marks & Spencer. H & M:s vd Karl-Johan Persson träffade för ett år sedan Bangladesh premiärminister för att trycka på om lönerna.

Även om kedjornas inköpspriser stiger, räknar företagen med att produktionen blir stabilare när strejkerna minskar. Får arbetarna bättre betalt stannar de dessutom kvar i yrket och blir skickligare, vilket betyder att kvaliteten ökar och mer avancerade plagg kan tillverkas. Dessutom är Bangladesh fortfarande betydligt billigare än till exempel Kina, som är största produktionslandet för H & M.

Sömmerskorna i Bangladesh är självfallet värda sitt kraftiga lönelyft och mer därtill. Problemet är att det mesta de köper också blivit dyrare. Hyresvärdar, bussföretag och försäljarna på grönsaksmarknaderna passar förstås på att höja sina priser när de vet att miljontals arbetare över en natt fått betydligt mer i plånboken.

Det är bara att hoppas att 77 procents högre lön räcker lite längre än vad den gamla lönen gjorde.