Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/piagripenberg/2014/05/08/politiker-vakna-och-varna-de-svenska-jobben/

PIA GRIPENBERG

Politiker: vakna och värna de svenska jobben!

Pfizers enträgna uppvaktning av det lika avvisande Astra Zeneca rör upp starka känslor i Storbritannien. Till skillnad från här hemma reagerar brittiska politiker kraftfullt.  Premiärminister David Cameron uttryckte till en början visst förståelse för affären, men nu har näringsdepartementet fått i uppdrag att utreda vilka konsekvenserna skulle bli om Astra Zeneca såldes till det amerikanska bolaget.

Cameron har också bett Pfizers vd och ordförande Ian Read om bindande löften runt forskning och jobb i Storbritannien. Cirka 6 700 av Astras drygt 50 000 anställda arbetar i UK.

Nästa vecka planeras en utfrågning i två av parlamentets utskott med både Read och Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Parlamentsledamöter undersöker samtidigt om brittiska staten skulle kunna stoppa affären.

Hallå, Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt! Vad gör ni för att värna de 5 900 astraiter som jobbar i Sverige? Och vad gör oppositionen?

I det underlag som Ian Read visat upp under sin charmoffensiv i Storbritannien finns nämligen inte Sverige ens med på kartan. Det framtida, fantastiska läkemedelsbolaget ska ha alla sina nio forskningsenheter i antingen USA (sju) eller England (två).

Borde inte någon svensk riksdagsledamot omedelbart kalla hit Ian Read så att han får förklara sig?

På samma sätt skulle till exempel näringsutskottet begärt att de som slutligen bestämmer i Volkswagen garanterade Scanias framtid. Nu har två tjänstemän, VW:s finanschef Hans Dieter Pötsch och tidigare Scaniachefen Leif Östling, i intervjuer med medier lovat att allt ska bli väldigt bra. Men Östling ska snart sluta och Pötsch kan sparkas vilken dag som helst av patriarken Ferdinand Piëch - han som bestämmer i VW.

Det hade känts betydligt lugnare om Ferdinand Piëch, eller någon annan central makthavare i ägarfamiljerna Porsche-Piëch, lovat att de svenska jobben är trygga. Särskilt om det skett inför svenska riksdagsledamöter. För även om politiker, såväl i Storbritannien som i Sverige, har begränsat inflytande över företagen är ett löfte ändå ett löfte. Kan det stärka det egna landet gentemot moderbolagets rötter (i de här fallen USA och Tyskland) måste regering och riksdag försöka.

Här finns Pizers forskningskarta (hämtat via brittiska The Guardian) http://www.rns-pdf.londonstockexchange.com/rns/4175G_-2014-5-6.pdf