Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rap/2013/10/04/mapei-ar-tillbaka/

DN RAP

Mapei är tillbaka!

"En av "de nya rösterna" som står för uppdateringen av Stockholms klubbscen heter Jackie Cummings och kallar sig för Mapei när hon håller i mikrofonen. Jackie föddes på Rhode Island, hamnade så småningom i Sverige men flyttade tillbaka till New York efter gymnasiet. Nu bor hon i Norsborg."
DN På stan 30 november 2006

Det har snart gått sju år sedan DN På stan utnämnde Mapei till ett av 2007 års pophopp. Sedan kom fantastiska "Video vixens", sedan "Cocoa butter diaries" 2009 och sedan... Ingenting. Tills i går, då hennes nya låt "Don't Wait" (producerad av Magnus "Filthy" Lindhäll) fick premiär hos The Fader. Jag ringde upp Mapei – en av Sveriges bästa rappare genom tiderna enligt mig – för att ta reda på vad som hänt och vad som händer.

Läget?
–Jättebra!
Vad har du gjort sedan sist?
– Jag har softat, rest mycket: Brasilien, Senegal, Tunisien. Jag har gjort lite musik här och där men inte riktigt hittat mitt sound, det har varit jobbigt eftersom jag är perfektionist. Jag vill göra blandad och eklektisk musik. Jag och Magnus (Lindhäll) har ett bra flyt, men vi får se om vi gör mer grejer.
Du rappar inte utan sjunger på nya låten.
–Jag älskar att sjunga! Om man kan sjunga så varför inte?
Men vadå har du slutat rappa? Jag som just listade dig som topp fem bästa svenska rappare genom tiderna!
– Nejdå, jag kommer att rappa också men mycket sång blir det.
Berätta om "Can't wait".
– Låten handlar om vänner och älskare. Du vet hur det är, man växer upp och många försvinner, de man har nära blir väldigt kära. Det började med att min kusin skrev "A friend indeed" på twitter, sedan kom texten direkt.
Vad händer nu?
– Jag kommer göra en video till denna och släppa mer grejer nästa år.
Känner du att hypen sabbade för dig förra vändan?
– Ja. Det var jättekul och allting men det var alldeles för mycket. Jag fick för mycket förfrågningar om att spela live och hann inte spela in. Den här gången vill jag bara göra musik. Jag fattar ju att alla vill väl, men det borde göras en policy: Man borde vänta med att tjata på kvinnliga rappare.